Stiri si noutati

Societatile de leasing ale bancilor au acordat finantari de 257 milioane euro

Consuela Stegarescu, Stefan Etves

Companiile membre ale Asociatiei de Leasing Bancar (ALB) au finantat, in primele sase luni, achizitii de bunuri in valoare de 257,1 milioane euro, nivel apropiat celui inregistrat pe ansamblul anului 2003, respectiv 286 milioane euro, potrivit declaratiilor presedintelui Asociatiei, Aris Gogos. ALB este formata din opt societati de leasing afiliate unor banci de pe piata autohtona: Alpha Leasing, BRD Sogelease, Finans Leasing, HVB Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, UniCredit Leasing si Volksbank Leasing.

In prima parte a anului, din totalul contractelor incheiate de membrii asociatiei, 99,54% reprezinta finantari pentru sectorul privat, restul fiind acordate sectorului public. Segmentul companiilor a dominat piata, cu o pondere de 96,33%, persoanele fizice avand o cota de doar 3,21%. Cea mai mare parte a contractelor, 67%, a vizat bunuri provenite din import. O clasificare a contractelor de leasing in functie de perioada de timp indica faptul ca 54,6% din acestea sunt cuprinse intre 1 si 3 ani, mai mult de 38% intre 3 si 5 ani, iar restul de 6,65% au o maturitate mai mare de cinci ani.

O alta organizatie de profil, Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), reuneste 35 de companii. Din aceasta organizatie face parte si BCR Leasing. Intrebat daca aceasta societate va adera la noua Asociatie, presedintele BCR Leasing, Claudiu Stanescu, a raspuns ca pana in luna martie a anului viitor are de indeplinit un mandat in cadrul ASLR, iar dupa acea data va reflecta asupra oportunitatilor oferite de ALB.

Volumul bunurilor finantate de membrii ASLR s-a situat, in primele opt luni ale acestui an, in jurul valorii de 500 milioane euro, la o valoare totala a contractelor de 592 milioane euro. Pe piata romaneasca functioneaza circa 200 de companii de leasing, potrivit estimarilor ASLR.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *