"Biborteni", "Poiana Negri", "Tusnad", "Zizin" – marci inregistrate, pe cale de disparitie
Daca Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM) nu va lua masuri rapide, in scurt timp ar putea pierde licenta pentru un numar de 35 de marci de ape minerale. Printre acestea se numara atat ape minerale medicinale (Malnas, Valcele, Vata s.a.), cat si de masa, cele mai cunoscute fiind Biborteni, Bodoc, Poiana Negri, Tusnad, Zizin. Termenul pentru protectia celor 35 de marci expira la data de 3 aprilie 2003. Cea mai mica taxa pentru reinnoirea unei licente depaseste 5 milioane lei, iar cea mai mare poate ajunge la 10 milioane lei. Daca licenta se plateste cu intarziere, penalizarea este de 50% din suma datorata. Sumele par mici, dar daca luam in considerare ca la fiecare sursa se exploateaza mai multe tipuri de ape minerale, suma totala ar ajunge la cateva sute de milioane de lei. Daca SNAM va pierde aceste licente, oricine va putea solicita, ulterior, inregistrarea marcii respective, fara ca statul sa mai poata face ceva.
Termen-limita: 3 aprilie
Societatea Nationala a Apelor Minerale este titular de marca inregistrata – pana la 3 aprilie 2003 – pentru apele minerale din urmatoarele surse: Poiana Vinului, Poiana Cosnei, Poiana Negri, Dorna Candrenilor, Tosorog, Stanceni, Sancraieni, Tusnad, Casin Perla, Biborteni, Malnas-Bai, Valcele, Bodoc, Zizin, Buzias, Lipova, Boholt, Baciia, Baile Jigodin,Ocolisul Mare, Covasna, Vata, Stoiceni-Targu Lapus, Iasi-Nicolina, Copou-Iasi, Targu Secuiesc, Tamaseu, Borcut-Targu Lapus, Bilbor, Domogled-Baile Herculane, Someseni-Cluj, Secu-Moara, Dracului, Rosu, Poian, Siculeni. Potrivit statisticilor oficiale, in anul 2000, pe teritoriul Romaniei s-au imbuteliat 800 milioane litri de apa minerala (SNAM primind pentru fiecare litru 40 de lei), in 2001, circa un miliard de litri, iar in 2002, cu aproximativ 25% mai mult (circa 1,25 miliarde litri, pentru care imbuteliatorii au platit statului 60 lei/litru)
Pastrarea marcii inregistrate
Intr-un document oficial al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci se arata ca, in conformitate cu art. 29 din Legea 84/1998, inregistrarea marcii poate fi reinnoita, la cererea titularului, la implinirea fiecarui termen de 10 ani, cu plata taxei prevazute de lege. Cererea de reinnoire a inregistrarii marcii poate fi facuta inainte de expirarea duratei de protectie in curs, dar nu mai devreme de trei luni inainte de expirarea acestei durate. Reinnoirea inregistrarii marcii se opereaza incepand cu ziua imediat urmatoare expirarii duratei de protectie in curs. Conform legii mentionate, taxa pentru cererea de reinnoire a inregistrarii marcii este datorata la data inregistrarii cererii, in cuantumul aplicabil la aceasta data ; taxa poate fi platita si in urmatoarele sase luni de la expirarea duratei de protectie in curs, dar cu majorarea prevazuta de lege. Neplata taxei in conditiile prevazute mai sus este sanctionata cu decaderea titularului din dreptul la marca. Conform art. 30 din Regulamentul de aplicare a Legii 84/1998, cand inregistrarea unei marci nu este reinnoita la expirarea termenului prevazut la art. 29 din lege, OSIM inscrie in Registrul National al Marcilor mentiunea ca inregistrarea acestei marci a ramas fara efect de la data expirarii ultimei perioade de protectie de 10 ani.
Taxe pentru protectia denumirilor
Conform OG 41/1998, anexa 2, taxele de reinnoire a unei marci individuale (taxa achitata o data cu depunerea cererii) sunt urmatoarele :
- pentru o clasa de produse sau/si servicii, marca fiind verbala sau avand elementul figurativ alb-negru – 3,6 milioane lei (sau 120 USD, in cazul firmelor straine);
- pentru o clasa de produse sau/si servicii, marca avand elementul figurativ color – 6 milioane lei (sau 200 USD);
- pentru fiecare clasa suplimentara de produse sau /si servicii – 1,5 milioane lei (sau 50 USD);
- pentru un element figurativ sau o marca cu o grafica speciala (suplimentara fata de taxele mentionate anterior) – 900.000 lei (sau 30 USD)
In cazul in care reinnoirea unei marci se face dupa expirarea duratei de protectie in curs (adica taxa a fost achitata in termen de 6 luni de la data expirarii duratei de protectie in curs) se achita taxele mentionate, plus o majorare de 50%.
Reamintim ca nerespectarea acestor prevederi duce la decaderea titularului din drepturi si la disponibilizarea marcii pentru a putea fi inregistrata de catre alti solicitanti. Pe cale de consecinta, toate investitiile facute de catre titular pentru promovarea marcii si consolidarea pozitiei acesteia pe piata pot fi iremediabil compromise (sursa – OSIM).
Have something to add? Share it in the comments.