Stiri si noutati

Statul va da in folosinta gratuita pasuni pentru crescatorii de taurine

Stefan Etves

Producatorii agricoli vor primi in folosinta gratuita, din partea statului, pentru infiintarea si dezvoltarea unei microferme, o suprafata de 20 hectare de pajisti pentru fiecare intreprinzator privat care achizitioneaza cel putin 20 capete de juninci sau tineret bovin. Potrivit unui proiect de lege ce va fi aprobat de Guvern, pajistile (pasuni sau fanete) care vor asigura baza furajera a celor 20 de juninci sau tineret achizitionate de producatorii agricoli vor fi atribuite din domeniul privat aflat in administrarea comunei, orasului sau municipiului in care domiciliaza intreprinzatorii, in limita suprafetelor disponibile. Repartizarea pasunilor si a fanetelor se va face in baza unui contract pe care producatorii agricoli il incheie cu consiliile locale.

Suprafata de 20 hectare de pasuni sau fanete va fi in apropierea adapostului celor 20 de juninci sau tineret bovin. Pe de alta parte, durata atribuirii in folosinta gratuita a terenurilor pe care se afla pasunile sau fanetele este pe perioada exploatatiei agricole, care nu poate fi mai mica de cinci ani. Astfel, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, activitatea de crestere a taurinelor trebuie sa atinga performantele de productie, tehnice si economice, din tarile membre UE.

Vacile vor avea pasaport

De anul viitor, taierea sau vanzarea bovinelor de catre proprietari va fi permisa numai in baza pasapoartelor individuale care vor fi eliberate in cursul primului trimestru din 2005, afirma surse din ANSVSA. Acestea vor contine toate datele despre animal, precum si un cod de identificare.

Aceleasi surse ne-au precizat ca, pana la sfarsitul anului, peste 3.000 de medici veterinari vor participa la identificarea tuturor bovinelor din Romania. Fiecarui animal i se va aplica o marca de identificare, va fi inregistrat in baza de date si apoi i se va elibera pasaportul individual. In continuare se vor monitoriza cresterile si descresterile numarului de animale din fiecare exploatatie zootehnica.

Identificarea bovinelor costa 4 milioane ?

Costurile estimate pentru realizarea actiunii de identificare vor fi de circa 4 milioane de euro. Din aceasta suma, un milion de euro va fi asigurat de la bugetul de stat, restul de 3 milioane vor proveni din fonduri europene. Introducerea acestui sistem de identificare si inregistrare a bovinelor deschide calea fermierilor romani spre subventii si prime europene. De asemenea, le da posibilitatea acestora sa participe la programe de dezvoltare si crestere a eficientei fermelor de animale.

In cazul refuzului identificarii si inregistrarii animalelor, proprietarii risca o amenda contraventionala de trei milioane de lei. Cel mai mare cuantum al amenzilor care se vor aplica in urma acestor masuri este de 70 milioane de lei pentru sacrificarea bovinelor ? care au fost identificate si inregistrate – in alte locuri decat abatoarele autorizate sanitar-veterinar.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *