Stiri si noutati

Statul vrea sa stopeze importurile ilegale de flori

Ilinca Teodoriu

Atat producatorii de plante ornamentale, cat si agentii economici care le comercializeaza nu vor mai putea vinde flori decat daca acestea respecta standardele de calitate privind marimea, uniformitatea culorii si dimensiunile cupelor. Aceste obligatii sunt prevazute in Legea privind organizarea pietei plantelor ornamentale, elaborata recent de Ministerul Agriculturii. Noua initiativa legislativa s-a dovedit necesara atat datorita necesitatii adoptarii acquis-ului comunitar din domeniu, dar si ca urmare a faptului ca in prezent, din lipsa unor reguli bine stabilite, piata autohtona a florilor este controlata de retele de importatori. Din cauza ca acestia reusesc, prin diverse mijloace ilegale, sa detina monopolul asupra pietei florilor, producatorii interni sunt foarte aproape de faliment. O dovada in acest sens sunt chiar datele privind importurile oficiale de flori, care s-au cifrat anul trecut la 5,6 milioane USD. Interesant este faptul ca din totalul importurilor, peste 70% sunt trandafiri si garoafe, si numai 30% reprezinta soiuri ce nu pot fi cultivate in Romania.

Flori, pe categorii

Potrivit actului normativ, fiecare categorie de flori va avea un anumit standard de calitate, calibrare si conditionare, precum si un model specific de ambalare, prezentare si marcare. Pentru ca pretul florilor sa poata fi controlat, legea prevede introducerea unui sistem de informare, astfel incat la formarea unui pret sa se ia in calcul atat pretul de import, cat si cel de pe o piata de referinta, respectiv Germania. In vederea unei monitorizari atente a evolutiei acestei piete se va infiinta un Consiliu Tehnic, din 12 membri, format din autoritati publice, asociatii de producatori si reprezentanti ai institutelor de cercetare.

Taxele vamale de import, eliminate

In plus, legea mai stabileste si conditiile in care se vor derula importurile de plante ornamentale. Pentru a elimina posibilitatea ca o data cu florile sa intre in tara si alte produse ilegale, legea prevede incheiarea unor acorduri intre Romania si tarile exportatoare. Cu toate ca pana la ora actuala nu a fost elaborat nici un model de acord, oficialii MAAP nu o exclud varianta eliminarii taxelor vamale la flori si stabilirea unui contingent intre tara noastra si statele din care se importa. Elaborata dupa modelul comunitar, legea prevede si acordarea unui sprijin financiar producatorilor de plante ornamentale. Insa, de aceasta data, potrivit unui nou principiu al UE, banii nu vor fi acordati direct producatorilor, sprijinul financiar fiind prevazut in vederea stimularii consumului prin organizarea de targuri si expozitii specifice.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *