Stiri si noutati

STIMPEX este recunoscuta pentru produsele de uz criminalistic realizate

O alta zona de activitate abordata cu succes de STIMPEX SA este cea a realizarii unor produse destinate specialistilor criminalisti in combaterea criminalitatii organizate si a traficului de droguri.

Trusa de reactivi RONTEST 2004, realizata de STIMPEX, ofera posibilitatea identificarii rapid, in teren si in timp real, a drogurilor uzuale cum sunt heroina, marijuana, cocaina sau extasy, in mediul infractional sau in frontiera.

De asemenea, specialistilor criminalisti le sunt destinate si trusele pentru cercetarea la locul faptei, trusele pentru marcari si capcanari, pulberile pentru punerea in evidenta a urmelor papilare aflate pe diferite suporturi si foliile pentru ridicarea urmelor papilare relevate cu ajutorul pulberilor speciale sit-ruse, destinate prelevarii de probe pentru testele AND.

Trusa criminalistica pentru marcari si capcanari

Se foloseste in vederea realizarii flagrantului si evidentierii accesului neautorizat la documente, incinte, valori sau zone restrictionate.

Trusa cuprinde:

– pulberi de diferite culori pentru marcarea documentelor, banilor, mobilei, metalelor cu fluorescenta diferita;

– paste de diferite culori, avand fluorescenta accentuata, ce se folosesc pentru marcarea suprafetelor, incuietorilor, ambalajelor etc;

– cerneala fluorescenta invizibila pentru marcarea metalelor;

– spray fluorescent invizibil pentru marcarea cailor de acces (covoare, podele, linoleum);

– creioane cu fluorescenta UV (ultravioleta) pentru inscriptionarea documentelor si banilor;

– lampa portabila cu lumina UV;

– accesorii (pensule criminalistice) pentru aplicare si manevrarea materialelor.

"In functie de solicitarile beneficiarului, trusa criminalistica pentru marcari si capcanari poate fi personalizata", a adaugat Marcel Istrate.

Pulberile

Se utilizeaza in activitatea criminalistica, pentru punerea in evidenta a urmelor papilare aflate pe diferite suporturi (lemn, metal, portelan, faianta, materile plastice etc.), in scopul relevarii, fotografierii sau ridicarii acestora.

Pentru asigurarea contrastului pe suportul pe care este depusa urma papilara, setul de pulberi se realizeaza in cinci tipuri, clasificate in functie de culoarea acestora: 1) pulbere bicromatica STX-B, 2) pulberea argintie STX-AG, 3) pulberea alba STX-A, 4) pulberea fluorescenta STX-F si 5) pulberea neagra STX-N.

Pulberea bicromatica, de exemplu, prezinta avantajul ca poate pune in evidenta urmele papilare atat pe suporturi de culoare inchisa, cat si pe suporturi de culoare deschisa.

"Corespunzator metodei de aplicare prin pensulare a acestora, pulberile (cu exceptia pulberii albe) se realizeaza in doua variante, respectiv pulberi nemagnetice si magnetice", a specificat managerul general al firmei STIMPEX.

Foliile

Se utilizeaza in activitatea criminalistica, pentru ridicarea urmelor papilare relevate cu ajutorul pulberilor de pe suprafete (lemn, metal, portelan, faianta, materile plastice, etc.), precum si pentru conservarea acestora.

"In prezent, STIMPEX produce trei tipuri de folii: folie alba STIF-A, folie neagra STIF – N si folie transparenta STIF – T", a aratat Marcel Istrate, manager general STIMPEX SA. (D.P.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *