Stiri si noutati

SUA si UE nu au rezolvat problema subventiilor acordate Boeing si Airbus

Disputa transatlantica pe tema subventiilor acordate constructorilor de avioane Boeing si Airbus s-a agravat joi seara, dupa ce partea americana a respins oferta europenilor de a relansa negocierile in acest dosar, informeaza "Financial Times".
Deciza SUA a intervenit la cateva ore dupa ce grupul EADS, actionarul majoritar la Airbus, a anuntat ca a dat unda verde proiectului Airbus A350, un nou model de avion super-economic destinat sa concureze cu Boeing 787 Dreamliner. EADS a precizat insa ca demararea proiectului A350 a fost decisa fara perspectiva unor ajutoare de stat, pentru ca UE sa poata relansa negocierile cu SUA.
Partea americana insa a anuntat ca va continua actiunea juridica impotriva UE demarata la Organizatia Mondiala a Comertului. UE si SUA sunt implicate in cea mai mare disputa comerciala adusa vreodata in fata OMC. Un purtator de cuvant al reprezentantului pentru Comert al SUA, Rob Portman, a apreciat ca acordarea de subventii de stat pentru programul A350 sau orice alt program Airbus este "complet inacceptabila". Bruxelles-ul s-a declarat "surprins" de raspunsul partii americane.
EADS a cerut ajutoare de stat rambursabile in valoare de 1,54 miliarde euro din partea Marii Britanii, Germaniei, Frantei si Spaniei, adica aproximativ o treime din suma de 4,35 miliarde euro, la cat se estimeaza ca se vor ridica costurile de dezvoltare ale programului Airbus A350. Cele patru tari europene, care detin impreuna 80 la suta din actiunile EADS, au precizat insa ca subventiile nu vor fi platite inainte de 2007, atata vreme cat exista perspective credibile privind rezolvarea disputei cu SUA in acest dosar.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *