Stiri si noutati

Subventia pentru achizitia de tractoare a fost anulata

Ilinca Teodoriu

Ministerul Agriculturii (MAAP) nu va mai acorda anul acesta sprijin financiar producatorilor agricoli in vederea achizitionarii de masini si utilaje agricole. MAAP sustine ca, din cauza desfiintarii Fondului de dezvoltare a agriculturii romanesti, bugetul MAAP restrictioneaza aceste subventii. "Ministerul a prevazut in buget 629 miliarde lei destinate subventionarii achizitiei de tractoare si masini agricole aprobate in 2002 si livrate in 2003. Prin urmare, bugetul nu mai permite alocarea unor sume peste acest plafon, motiv pentru care, in 2003, nu vor mai fi finantate programele de sustinere a producatorilor", informeaza MAAP.

8.000 de tractoare in doi ani

In 2001 si 2002, producatorii au achizitionat peste 8.000 de tractoare, 320 combine de recoltat cereale, 6.100 de semanatori si peste 4 .800 de instalatii de irigat, volumul total al subventiilor depasind 2.869 miliarde lei. Intrucat acest program a fost sistat, agricultorii vor fi sprijiniti prin alte subventii, sustine MAAP.

Industria de tractoare, condamnata

Daca producatorii agricoli vor beneficia in continuare de sprijinul financiar al statului, in schimb, societatile constructoare de masini si utilaje agricole au pierdut "gura de oxigen" ce le mentinea "in viata". Desi aceste firme au fost pe pastrate pe "linia de plutire" prin sprijinul financiar al MAAP, reprezentantii Asociatia Constructorilor de Tractoare si Masini Agricole (ACTMAR) sustin ca interventia statului pe piata a modificat regulile in defavoarea lor. "Subventia a schimbat mentalitatea producatorilor, care acum asteapta sa le plateasca statul jumatate din pret. Prin urmare, in perioada urmatoare, toate societatile de masini agricole nu vor mai vinde nimic. Sistarea subventiei este o condamnare pentru industria noastra", ne-a declarat Ionel Catrinoiu, membru in Consiliul Director al ACTMAR. El a acuzat MAAP ca nu si-a onorat la timp datoriile, motiv pentru care subventia acordata de stat nu a acoperit 55% din pretul tractorului. "Statul nu a subventionat efectiv tractoarele. Clientul a achitat 45%, iar diferenta de la stat a venit foarte tarziu.

Din acest motiv, pierderile provocate de inflatie si fiscalitate au depasit 28% din valoarea subventiei. Si in prezent, statul mai are de achitat o datorie de peste 745 miliarde de lei", a conchis reprezentantul ACTMAR.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *