In nota de fundamentare care insoteste proiectul de ordonanta se precizeaza ca "producatorii agricoli care au suferit de pe urma factorilor naturali pot recupera o parte din pierderi de la bugetul de stat, in conditiile in care sunt asigurati la o societate de asigurare. Astfel, potrivit documentului mentionat, "producatorii care isi asigura culturile agricole sau efectivele de animale si pasari la una dintre societatile de asigurare agreate de catre MAAP beneficiaza de subventionarea primelor de asigurare".
Documente justificative
Nivelul de subventionare a primelor de asigurare este de 20% din valoarea acestora. Ca urmare, la incheierea contractului cu societatile de asigurare, producatorii agricoli vor achita 80% din valoarea primelor.
Pentru incasarea subventiei, societatile de asigurare vor depune la directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene urmatoarele acte:
- copie dupa polita de asigurare
- copie dupa documentele de plata prin care s-au achitat primele de asigurare
In baza documentatiei primite de la societatile de asigurare, directiile generale pentru agricultura vor intocmi un tabel cu sumele reprezentand subventionarea primelor de asigurare, care va fi inaintat MAAP pentru decontare. La randul sau, MAAP va transmite Ministerului Finantelor Publice cererea pentru deschiderea creditelor bugetare. Decontarea sumelor reprezentand subventionarea primelor de asigurare se face prin Trezorerie.
Doar 13 societati sunt agreate
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Ministerul Agriculturii au finalizat lista societatilor care beneficiaza de subventionarea partiala a primelor pentru asigurarile agricole. Este vorba despre SC Asigurarea Romaneasca – Asirom SA, Agras, Omniasig, Allianz Tiriac Asigurari, Ardaf, Asiban, Asitrans, Astra, Atlassib, AGI Romania, Generali, Interamerican si Unita. Pentru a nu exista confuzii, MAAP precizeaza ca producatorii agricoli se pot asigura pentru toate culturile si speciile de animale, dar subventiile se acorda doar pentru graul de toamna (consum si samanta), floarea-soarelui (consum si samanta), sfecla de zahar, soia, vii nobile, livezi intensive si bovine. Pentru culturile care "se infiinteaza" in primavara acestui an, termenul limita pentru efectuarea asigurarilor este de 31 mai.
Have something to add? Share it in the comments.