Stiri si noutati

Sulfina Barbu: Exista suspiciuni de coruptie cu privire la alocarea cotelor de pescuit in Delta

Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a declarat ieri ca exista suspiciuni ca, la atribuirea contractelor de concesiune a activitatilor de pescuit in Delta Dunarii, au fost comise acte de coruptie. Cu cateva saptamani inainte de a da publicitatii rezultatul verificarilor dispuse privind verificarea legalitatii tuturor celor 24 de contracte de concesiune care vizeaza vanatoarea, pescuitul sau turismul atribuite in Delta, Sulfina Barbu a precizat ca este prematur sa-i nominalizeze pe impricinati. "Pana acum, dubiile mari sunt in legatura cu alocarea cotelor (de pescuit – n.r.), care s-au schimbat in acte aditionale fata de cele initiale prevazute in contract. Trebuie insa facuta si aici o evaluare. Nu numai stiuca este amenintata, ci si sturionii, si asta din cauza exploatarii industriale", a apreciat ministrul. Reamintim ca, in ultimii ani, presa a relatat in mod generos despre contractele de concesionare a activitatii de pescuit, intelegeri incheiate de persoane cu nume sonore din mediul politic si de afaceri. In plus, dupa cum ne-a declarat recent Sulfina Barbu, Ministerul Mediului a mostenit doua procese in care este chemat in judecata de doua asociatii de pescari, care solicita instantei anularea unor contracte privind concesiunea pescuitului, intelegeri care le-ar leza interesele.

"Cetatenii trebuie sa traiasca din resursele Deltei Dunarii, dar pe principiile dezvoltarii durabile, pe care trebuie sa le regasim in planul de management al acestei rezervatii", a spus ministrul Barbu, in cadrul seminarului organizat de Asociatia "Salvati Delta – Academia Catavencu".

La randul sau, directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare "Delta Dunarii", Romulus Stiuca, si-a reafirmat pozitia potrivit careia pescarii din Delta ar trebui sa fie lasati sa se ocupe de pescuit pe cont propriu, fara a fi angajati de concesionari.

"Pescarul nu este braconier, el prinde atat cat ii trebuie. Nu cred ca exista pescari care sa aiba lazi frigorifice pentru depozitarea pestelui. Este normal ca ei sa pescuiasca pentru ei si familiile lor si, eventual, surplusul sa fie vandut la cherhanale, insa pe principiile concurentei si ale unei piete libere", a spus Stiuca. Asociatia isi propune sa reconsidere Delta ca prioritate ecologica de gradul zero, reconstructia ecologica a 80.000 hectare din acest areal, crearea unui sistem de colectare a deseurilor, protejarea speciilor pericilitate. (C. Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *