Stiri si noutati

Sute de firme au fost delistate de pe piata Rasdaq

Marius Guta

Piata extrabursiera Rasdaq trece printr-o veritabila perioada de "curatenie generala", cateva sute de companii fiind delistate in ultima luna. Pe alte cateva sute le asteapta aceeasi soarta in perioada imediat urmatoare. Dincolo de efectele relativ pozitive asteptate prin aceasta masura, respectiv asigurarea unei piete extrabursiere adaptate mai bine realitatilor economice actuale, exista si implicatii nu tocmai fericite. Astfel, aproximativ 100.000 de actionari se vad pusi in situatia de a nu-si mai putea vinde actiunile pe o piata reglementata.

CNVM a dat semnalul

In momentul de fata, pe piata extrabursiera Rasdaq, din 5.877 de societati comerciale tranzactionate de-a lungul timpului, mai sunt listate doar 4.948. Semnalul pentru "macel" a fost dat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care, prin Decizia nr. 1014 din 24.06.2002, a hotarat sa fie scoase de la tranzactionarea pe piata Rasdaq toate societatile comerciale care nu indeplinesc conditiile minime obligatorii pentru a activa pe o piata reglementata. Acestea sunt: societatea sa aiba minimum 100 de actionari, un capital social de cel putin 100.000 de euro, echivalat in lei, si sa incheie un contract cu un registru independent autorizat. Ratiunea pentru aceasta din urma conditie este aceea ca, in acest fel, oricine este interesat poate afla care este structura actionariatului societatilor in cauza.

249 de societati suspendate

Saptamana aceasta, societatea de bursa Rasdaq a anuntat suspendarea de la tranzactionare a unui grup de 80 de societati comerciale. Principalele motive au fost acelea ca societatile in cauza se afla oricum in proces de lichidare si ca nu au incheiat un contract cu un registru independent. Acesta este al patrulea grup de firme suspendate de la tranzactionare in ultimele 30 zile, dupa cel din 4 iulie, cand au fost suspendate 55 de societati, cel din 17 iulie, cand au fost suspendate 40 de societati, si cel din 25 iulie, cand au fost suspendate 74 de societati. Ca urmare, numarul societatilor comerciale suspendate de la tranzactionare in ultimele 30 de zile a ajuns la 250.

"Dorim o piata competitiva si sigura"

Oficialii Rasdaq justifica aceste masuri prin necesitatea restructurarii pietei, in sensul cresterii competitivitatii acesteia. "Incercam sa facem din Rasdaq o piata competitiva, ordonata si sigura si nu vom mai permite listarea unor companii care nu respecta regulamentele emise de CNVM", ne-a declarat Adrian Resmerita, coordonator al Departamentului Emitenti din cadrul Societatii de Bursa Rasdaq.

Potrivit acestuia, in urmatoarea perioada va avea loc o restructurare a pietei, care va include delistarea tuturor societatilor care nu au incheiat un contract cu un registru independent si care se afla in proces de restructurare.

"Majoritarii" forteaza nota…

La aceasta veritabila avalansa a delistarilor, o contributie importanta si-au adus si actionarii majoritari ai societatilor in cauza. Practic, numarul investitorilor care isi anunta intentia de a-si delista companiile creste pe zi ce trece. Aceasta solutie este aleasa, in cele mai multe cazuri, pentru a evita devalorizarea actiunilor, ca urmare a declinului pietelor bursiere in ansamblul lor, dar si pentru a pastra o structura unica a actionariatului. De asemenea, se doreste transformarea firmelor in societati inchise. In aceasta situatie, principalul avantaj este acela ca deciziile luate nu mai trebuie facute publice si aduse la cunostinta CNVM.

… iar "minoritarii" au numai de pierdut

Reorganizarea pietei Rasdaq si delistarea pe banda rulanta a societatilor cotate ii afecteaza in cel mai inalt grad pe actionarii minoritari. Potrivit estimarilor analistilor, numarul celor care vor avea de suferit din cauza acestor masuri se apropie de 100.000. Principalele efecte pe care le vor resimti sunt eliminarea posibilitatii de a incasa dividende si de a-si vinde actiunile pe care le detin pe o piata reglementata, in functie de cerere si oferta. Singura solutie pe care "minoritarii" o mai au la dispozitie este sa-i convinga pe "majoritari" sa convoace o adunare generala, in care sa se decida indeplinirea conditiilor CNVM si, implicit, readmiterea la tranzactionare. Termenul legal in care pot face acest lucru este de 60 de zile de la delistare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *