Stiri si noutati

Tanasescu: Nivelul exact al datoriilor ce vor fi inghetate nu se stie inca

Valoarea exacta a datoriilor acumulate pana la 31 decembrie 2003 de 31 de societati cu capital de stat, ce vor fi inghetate pana la finele lui 2006, va fi stabilita dupa ce Fiscul va efectua o serie de controale in acest scop. Anuntul a fost facut ieri de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, care a mai informat ca sumele datorate de aceste societati monitorizate, potrivit acordurilor cu institutiile financiare internationale, vor fi relevate in certificatele fiscale, ce urmeaza sa fie eliberate de catre administratiile financiare. Ministrul spune ca facilitatile acordate celor 31 de intreprinderi din domeniul mineritului, energiei termice si a transporturilor feroviare vor depinde de planurile de restructurare ale acestora, ce vor fi depuse la Consiliul Concurentei. "Planul de restructurare este sfant", a spus Tanasescu, care a precizat ca societatile beneficiare vor fi strict monitorizate in ceea ce priveste achitarea datoriilor curente. In cazul in care firmele beneficiare ale facilitatilor nu achita lunar datoriile curente, vor fi obligate sa plateasca atat datoriile inghetate, cat si penalitatile, iar managerii vor fi sanctionati. "Daca nu se respecta conditiile, vom aplica procedurile Legii privind procedura falimentului", a mai spus oficialul finantelor. El a informat ca in primele zece zile ale acestei luni, MF a solicitat in instanta deschiderea procedurilor de reorganizare judiciara sau faliment la 1.200 de firme cu datorii mai mari de 5.000 euro catre stat, care au depasit termenul de plata cu mai mult de o luna. Potrivit ministrului, Consiliul Concurentei si-a dat acordul de principiu pentru actul normativ privind inghetarea datoriilor si urmeaza sa aprobe ajutorul de stat dupa ce va analiza planurile de restructurare pentru fiecare societate in parte. Tanasescu a precizat ca aceste prevederi au fost discutate, in ultimele doua saptamani, cu reprezentantii FMI si UE. (C. Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *