Stiri si noutati

Tanasescu: Romania va majora deficitul bugetar in 2004 pentru a construi autostrazi

Dupa ce premierul Adrian Nastase a anuntat, in ultima sedinta a Executivului, ca se va ocupa "personal" de proiectele de construire a autostrazilor, intrucat "nu este normal ca Romania sa fie singura tara din Europa care are 100 km de autostrada", ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu, a indicat si sursa din care vor fi finantate aceste lucrari extrem de costisitoare: bugetul de stat. Tanasescu a aratat ca nivelul programat al deficitului bugetar al Romaniei pentru anul viitor ar putea fi de 3,7% din PIB, fata de 2,65% din PIB in acest an, in vederea sustinerii investitiilor in infrastructura, in special cele destinate autostrazilor. "Strategia noastra este de a majora deficitul bugetar cu un punct procentual din PIB, fondurile avand o destinatie foarte clara, si anume investitiile in infrastructura. Nu vom sustine masuri care sa duca la derapaje inflationiste", a afirmat Tanasescu.

El a precizat ca studiile pentru autostrazi sunt deja in lucru, iar autoritatile de la Bucuresti au inceput si discutiile cu bancile care ar putea finanta investitiile. Ministrul finantelor a mentionat ca, pentru a mentine stabilitatea macroeconomica, cresterea deficitului bugetar va trebui contrabalansata de o reducere a deficitului cvasifiscal. Guvernul se va consulta pe tema majorarii deficitului si cu Fondul Monetar International (FMI), a adaugat Tanasescu, precizand insa ca decizia apartine autoritatilor de la Bucuresti.

Autoritatile romane intentioneaza sa incheie un parteneriat de tip public-privat cu compania americana de constructii Bechtel pentru realizarea unei autostrazi pe ruta Bucuresti-Brasov-Sighisoara-Targu Mures-Cluj-Oradea-Bors.

Potrivit ministrului transporturilor, Miron Mitrea, Bechtel a rezervat deja circa 800 milioane de dolari pentru finantarea acestui proiect, a carui valoare se ridica la circa 2,5 miliarde de dolari.

Arieratele, o problema nerezolvata

Guvernul va stabili, in aceasta vara, masurile privind reducerea arieratelor din economie si prevenirea formarii de noi pierderi, a mai spus Tanasescu. El a aratat ca exista discutii intre Ministerul Finantelor Publice (MFP) si ministerele de resort, iar solutiile propuse vor fi transmise si Uniunii Europene si FMI, intrucat intra in sfera ajutorului de stat. In ceea ce priveste o eventuala amnistie fiscala, ministrul finantelor a spus ca Guvernul nu a luat inca o decizie in acest sens.

"Trebuie rezolvata cauza care a dus la aceasta situatie, respectiv constructia bugetara", a afirmat Tanasescu. (C.N.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *