Stiri si noutati

Taranii isi ascund porcii de teama impozitelor

Recensamantul agricol, in impas

Proprietarii agricoli refuza sa declare numarul animalelor pe care le detin in gospodarie de teama ca aceste date vor fi folosite pentru introducerea de noi taxe si impozite, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul agriculturii, Ilie Sarbu.

"Oamenii cred ca recensamantul general agricol urmareste o monitorizare a proprietatilor pentru un control mai strict al impozitelor. Din acest motiv, ei nu vor sa declare cate animale au in curte, ajungand chiar sa spuna ca nu are sens sa fie recenzat porcul pe care oricum il vor taia la Craciun", a adaugat Sarbu.

Amenzi de 15 milioane de lei

Data de referinta care se ia in calcul de catre Institutul National de Statistica (INS) pentru stabilirea efectivelor de animale este 1 decembrie. Ca urmare, trebuie comunicate recenzorilor toate efectivele de animale existente la aceasta data, chiar daca recenzia se face de Craciun, iar porcul s-a transformat, deja, in carnati si caltabosi. Presedintele Institutului National de Statistica, Aurel Camara, a afirmat recent ca, in unele situatii, oamenii au sacrificat animalele pentru a nu fi gasite de recenzori. Proprietarii de animale care nu coopereza cu recenzorii risca sa fie amendati cu sume de pana la 15 milioane de lei.

Recensamantul general agricol se desfasoara in toata tara, in perioada 2 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003 si urmareste obtinerea de date statistice privind numarul exploatatiilor agricole, suprafata acestora, starea mecanizarii in agricultura, efectivele de animale sau situatia instalatiilor de irigat.

Potrivit ministrului agriculturii, efectuarea recensamantului agricol este necesara pentru formularea politicilor nationale in domeniul agricol si pentru desfasurarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *