Stiri si noutati

Tariceanu: Veniturile bugetare au crescut cu 14%. Colectarea din TVA, insuficienta!

Datele preliminare pentru primele opt luni ale anului indica o crestere a incasarilor la buget cu 14% fata de perioada similara a anului trecut, ca rezultat al cotei unice de impozitare introdusa la inceputul acestui an, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, citat de Mediafax. Incasari suplimentare la buget au fost obtinute atat din impozitul pe profit, redus la inceputul anului de la 25% la 16%, cat si din TVA. Sumele obtinute din TVA – in special de la IMM-uri, sunt considerate inca insuficiente, in conditiile in care Bulgaria inregistreaza un nivel cu doua procente din PIB mai mare al taxelor incasate, in comparatie cu Romania. Venituri suplimentare in primele opt luni ale anului au mai fost colectate la fondul de sanatate (cu 22% mai mult fata de 2004), la fondul asigurarilor sociale de stat (cu 11% mai mari), la fondul pentru somaj (cu 12% mai mult) si la bugetele locale, unde a fost inregistrata o crestere medie de 15%.

Subventiile alocate saracilor pentru incalzire, majorate

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca, impreuna cu ministrul muncii, a luat decizia majorarii subventiilor pentru incalzire acordate persoanelor care obtin un venit situat sub venitul minim garantat, informeaza AM Press. Seful Executivului a subliniat ca aceste ajutoare reprezinta masuri de protectie sociala pentru persoanele cu venituri reduse si nu o subventionare acordata producatorilor.

Prin HG nr. 776/2005, Guvernul a majorat cuantumul ajutoarelor pentru incalzire acordate pe timpul iernii persoanelor cu venituri reduse, precum si limitele veniturilor pentru care se acorda. Astfel, in perioada noiembrie 2005-martie 2006, nivelul ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu energia termica furnizata in sistem centralizat a fost majorat cu 20%. De exemplu, o persoana care are un venit lunar de pana la 1,5 milioane de lei, va primi ajutor lunar pentru incalzire de 1.452.000 lei. Cuantumul ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale se majoreaza cu 34,7% pentru lunile noiembrie ? decembrie 2005 si cu inca 10% pentru perioada ianuarie ? martie 2005. De exemplu, daca pana acum o persoana care obtine venituri mici primea 1.200.000 lei, din luna noiembrie va primi 1.600.000 lei, iar de la 1 ianuarie 2006 acest ajutor va creste cu inca 180.000 lei. Pentru incalzirea cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri, ajutorul de incalzire se majoreaza cu 11,7%. (M.Dan)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *