Motivele scumpirii sunt, potrivit surselor, pierderile cauzate companiei Hidroelectrica de seceta accentuata din vara, cheltuielile financiare ridicate ale societatii Termoelectrica, efectuate in urma incasarilor reduse, precum si cresterea preturilor la carburanti si la transport. Majorarea tarifelor la curentul electric va duce la scumpirea preturilor la toate marfurile alimentare, nealimentare, carburanti, servicii, inclusiv a intretinerii. Ultima modificare a tarifelor la energie electrica a avut loc la 1 septembrie, cand acestea au fost majorate cu 17,5%.
Constrangeri interne si internationale
Faptul ca Termoelectrica produce energie electrica mai scumpa (33-39 USD/MW) decat Hidroelectrica (5-7 USD/MW) este o realitate de necontestat, la fel ca si seceta din acest an, ceea ce a dus la nerealizari in domeniul producerii de energie in sectorul hidro. La fel de adevarat este insa si faptul ca, pe langa productia proprie de materii prime pentru sectorul energetic, importurile de titei si gaze se fac pe dolari, iar aceasta valuta era cotata la 31 ianuarie 2003 la 33.140 lei, fata de circa 33.500 lei in prezent. Astfel ca motivul cu scumpirea carburantilor la nivel mondial cade. Mai raman doar constrangerile institutiilor financiare internationale, respectiv ale FMI si ale Bancii Mondiale, care recomanda apropierea si alinierea preturilor energetice din Romania la cele din UE. Motivele expuse de aceste institutii au in vedere alinierea, intr-o prima faza, a preturilor la energie la nivelul costurilor reale. Dupa aceasta, urmeaza alinierea la tarifele din UE, deoarece, in caz contrar, Romania ar putea fi banuita de concurenta neloiala, fapt ce ar ingreuna si mai mult aderarea la comunitatea europeana.
Firmele necompetitive trag oblonul
Scumpirea energiei electrice va determina majorari in lant la toate categoriile de marfuri si servicii si va crea, in timp, mari probleme firmelor care au in dotare utilaje mari consumatoare si cu eficienta energetica redusa, afirma reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Este necesar sa ne aliniem la preturile din UE, din cauza constrangerilor FMI si ale Bancii Mondiale, iar noi nu contestam aceasta. Dar este la fel de necesar ca Guvernul sa ia si masuri de "acompaniament" pe termen mediu si lung", ne-a declarat directorul executiv al AOAR, Cristian Parvan. El a precizat ca e nevoie ca Guvernul sa faciliteze accesul firmelor la finantari pentru achizitionarea de echipamente si utilaje mai eficiente din punct de vedere energetic. "In caz contrar, intr-un viitor nu prea indepartat, multi dintre agentii economici vor fi nevoiti sa-si reduca si chiar sa-si inchida activitatea, reducandu-se, astfel, si numarul contribuabililor la bugetul statului", a avertizat Parvan. El a mentionat ca printre masurile de acompaniament se numara cresterea salariului minim – pentru ca cetatenii sa-si poata achita factura la utilitati, inclusiv energie electrica – si reducerea fiscalitatii, pentru imbunatatirea colectarii contravalorii facturii energetice de la agentii economici.
Pe de alta parte, presedintele Patronatului Ro-man, Gheorghe Naghiu, ne-a declarat ca Guvernul a renuntat de mult sa mai consulte partenerii sociali, fie ca e vorba de patronate sau sindicate, inainte de majorarea tarifelor si pre-turilor la energie. "Noi toti, fie persoane juridice, fie cetateni, suntem cei care achitam, pana la urma, factura intocmita de Guvern. Normal ar fi sa fim consultati si sa gasim impreuna parghiile si sursele prin care sa si putem plati factura respectiva, altfel multi dintre micii producatori vor trage oblonul", a spus Naghiu.
Have something to add? Share it in the comments.