Stiri si noutati

Tarifele la telefonia fixa vor scadea cu 10-30% in 2004

Arpad Dobre

Tarifele pentru serviciile de telefonie fixa ar putea scadea cu 10% pana la 30% in cursul anului viitor, in urma lansarii deja pe piata a primilor competitori in acest domeniu, a declarat, ieri, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, Dan Nica. in cadrul seminarului "Liberalizarea comunicatiilor", organizat de Fin Media – Piata Financiara, Nica a precizat ca, pe segmentul convorbirilor internationale, acestea s-au diminuat deja in 2003 cu pana la 60%. Cat priveste noua cerere a RomTelecom de majorare a tarifelor cu 2 euro la toate abonamentele, Nica a spus ca oricine poate cere ce doreste, dar nici o companie nu are voie sa abuzeze de pozitia sa de monopol sau de practici neconcurentiale pe piata. Precedenta cerere a fost respinsa, autoritatea de reglementare in domeniu fiind de acord cu o crestere conditionata, a carei marime sa nu depaseasca 10%. "Trebuie sa remarcam faptul ca toti ceilalti operatori au scazut foarte mult tarifele in ultima perioada. Orange si Connex, de exemplu, si-au redus tarifele la jumatate pe segmentul de convorbiri internationale, iar veniturile le-au crescut de 2,5 ori", a mai spus Nica.

Oferte pentru Cosmorom

Nica a afirmat ca mai multi operatori de telecomunicatii sunt interesati sa achizitioneze divizia de telefonie mobila – Cosmorom – a RomTelecom. "Va garantez ca este vorba de operatori de care ati auzit", a spus Nica, fara a mentiona daca este vorba de companii straine sau locale. El a anuntat ca Adunarea Generala a Actionarilor RomTelecom, care ar fi trebuit sa aiba loc ieri, in scopul luarii unei decizii in privinta viitorului diviziei Cosmorom, a fost amanata la cererea actionarilor greci.

"In acest moment, analizam daca aceasta cerere este legala", a mai spus Nica, mentionand ca nu a primit pana in prezent raportul care urma sa fie realizat de Deutsche Bank privind situatia Cosmorom si care ar trebui analizat de actionarii RomTelecom pentru a lua o hotarare.

Reamintim ca, potrivit datelor statistice oferite de RomTelecom, in trimestrul al treilea al acestui an, veniturile operationale ale Cosmorom au insumat 2,3 milioane euro, in vreme ce pierderile sale s-au ridicat la 7,4 milioane de euro. Pe de alta parte, Cosmorom datoreaza principalului sau furnizor de echipamente – compania Intracom Grecia – peste 100 milioane de dolari, plus dobanzile aferente.

Tariful la roaming, in scadere

Directorul comercial al operatorului de telefonie mobila Orange Romania, Yves Gauthier, a estimat ieri o reducere a tarifelor la serviciul roaming in urmatorii ani, dupa ce, recent, compania a operat reduceri de 50% la apelurile primite de abonatii sai aflati in strainatate. "In plus, de la 1 ianuarie vom micsora cu inca 30% tarifele pentru apelurile primite de clientii Orange Romania aflati intr-una dintre tarile europene", a afirmat Gauthier. El a spus ca, in acest an, traficul international a fost de 2,5 ori mai mare fata de 2002, iar gradul de utilizare a convorbirilor internationale a crescut de trei ori in acelasi interval.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *