Introducerea taxei pe viciu ar putea duce la creşterea preţului unui pachet de ţigări cu circa 37 – 38 la sută, în timp ce taxele pentru ţigări s-ar majora cu circa 50 – 60 la sută, arată un studiu al companiei Phillip Morris International. ‘Calculele nostre au arătat faptul că introducerea acestei taxe pe viciu de circa 0,7 lei noi pe pachet ar duce la o creştere de circa 38 la sută a preţului ţigărilor, creştere care se va menţine la acelaşi parametru la toate categoriile de ţigări’, a declarat marţi, directorul fiscal pentru Europa al companiei Philip Morris, Huub Savelkouls. Acesta a spus că introducerea unei astfel de taxe va creşte cu circa 60 la sută nivelul taxelor la tutun. ‘Dacă analizăm propunerea autorităţilor române vom vedea că această taxă va fi de circa 10 euro la mia de ţigarete, trabucuri şi ţigări de foi şi de 13 euro pe kilogramul de tutun, deci de 0,71 lei noi pe pachet, ori asta va duce la creşterea preţului cu 1,32 lei noi’, a spus Savelkouls. Calculul este făcut la nivelul unui preţ de circa 3,5 lei noi la care se încadrează cea mai populară categorie de preţ, care ar ajunge astfel la 4,82 lei după introducerea taxei pe viciu.
Astfel, din preţul pachetului, la ora actuală, 0,56 lei reprezintă TVA, 1,05 lei – taxa ad valorem , calculată la preţul de vânzare cu amănuntul, reprezentînd 30 la sută din preţul de vînzare, 0,65 lei costul taxei specifice, preţul fără taxe fiind de circa 1,24 de lei noi. ‘Trebuie să ţinem seama de faptul că noua taxă va fi accizată, deci vom înmulţi acel 10 euro la mia de ţigarete cu 1,85 lei cât reprezintă taxa indirectă ajungem la această creştere de 37 – 38 la sută pe care nu o vom putea suporta noi, ci consumatorul’, a explicat Huub Savelkouls. Potrivit reprezentanţilor Philip Morris, noua taxă nu va duce la creşterea încasărilor statului decât pe moment pentru că, odată cu introducerea ei va scădea consumul legitim, deci piaţa legală, şi nivelul încasărilor statului. ‘De asemenea, dacă este să privim exemplul Ungariei vom vedea că nu a scăzut deloc consumul, în timp ce a crescut piaţa neagră, datorită faptului că în ţările apropiate preţul ţigărilor era mai scăzut’, a spus reprezentantul Philip Morris. În România se va întâmpla la fel, deoarece are ţări cu preţuri mai mici în vecinătate percum Ucraina şi se va întîmpla acelaşi lucru în cazul unei majorări nejustificate a taxelor: creşterea pieţei negre, scăderea veniturilor statului şi imposibilitatea atingerii obiectivului unei taxe pe viciu – scăderea consumului de tutun în rândul populaţiei. ‘România riscă să nu îndeplinească cerinţele europene, care prevăd de comun acord ca incidenţa accizei din preţul pe pachet să atingă minim 57 la sută din preţ, la ora actuală nivelul fiind de 47 la sută, ceea ce ar trebui să ducă la creşterea accizei cu circa 28 de euro, până în 2010, la un nivel de 64 de euro la mia de ţigarete faţă de circa 23 la sută acum’, a spus Savelkouls. Potrivit studiului Philip Morris, România va încasa, în 2006, circa 900 milioane de euro pe an din industria tutunului, în timp ce în Uniunea Europeană se va ajunge la 71 miliarde de euro. În condiţiile în care stocul de ţigări este suficient în Uniunea Europeană şi ţara noastră va adera în 2007, se va ieftini destul de mult costul unui pachet de ţigări, astfel încât se va dubla consumul de ţigări ieftine, ceea ce va provoca o scădere a veniturilor la bugetul de stat. Guvernul are la dispoziţie trei soluţii pentru a obţine un nivel satisfăcător al veniturilor astfel încât să-şi îndeplinească obiectivele. Fie prin scăderea taxei pe cea mai populară categorie, fie să introducă o acciză minimă care să garanteze un venit minim pentru buget sau să introducă unui preţ minim pe pachet. Preţul minim a fost introdus deja în patru ţări – Irlanda, Franţa, Italia şi Belgia pentru că prin Convenţia cadru referitoare la tutun a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este permisă introducerea unor astfel de preţuri pentru atingerea unor obiective economice, consideră reprezentanţii PM.
Piaţa românească va suferi schimbări drastrice odată cu aderarea la UE, astfel încât vor fi introduse restricţii de publicitate la tutun, noi valori de nicotină şi gudron, precum şi interzicerea vânzării de pachete cu mai puţin de 19 – 20 de ţigarete, doar decît sunt mai scumpe decât pachetele standard.
Have something to add? Share it in the comments.