Incepand cu 1 iulie, taxele vamale la importurile de carne vor creste la 45% pe relatia cu Uniunea Europena si 25% pentru tarile CEFTA, a anuntat Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Tot din luna iulie, potrivit oficialului MAAP, este posibil ca Romania sa instituie o taxa de salvgardare pentru importurile de carne de porc ce provin din Ungaria. "La fel ca si in cazul Poloniei, in Ungaria exista in prezent o supraoferta de carne de porc. Insa este posibil ca importurile din aceasta tara sa nu produca perturbari ale pietei interne, cantitatile de carne subventionate la export fiind destul de mici. Dar vom analiza posibilitatea introducerii unei taxe de salvgardare", a declarat Valeriu Steriu. Potrivit acestuia, pana la ora actuala nu a fost stabilit nici un nivel al taxei de salvgardare pentru importurile din Ungaria, dar cu siguranta ca noul tarif vamal va depasi 45%.
Cehia, sanctionata de OMC
Desi crescatorii de animale au incercat in repetate randuri sa forteze autoritatile sa majoreze taxele vamale la importurile de carne de porc, pana in prezent acestea au ramas neschimbate, agentii economici platind la vama o taxa de 20%. Potrivit oficialilor MAAP, majorarea taxelor vamale ar fi fost imposibila in contextul in care Romania are incheiate o serie de acorduri internationale. In cazul in care taxele ar fi fost modificate, tara noastra ar fi fost penalizata de catre Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). "Cehia a ridicat taxele vamale la un nivel de 80% pentru importurile de carne din Polonia fara nici un preaviz. Pentru aceasta masura, Cehia va fi penalizata de catre OMC", a afirmat Valeriu Steriu.
Taxele vamale la zahar, nemodificate
O situatie similara se inregistreaza si in cazul taxelor vamale la importurile de zahar. Recent, patronatul producatorilor de zahar a solicitat MAAP atat introducerea unui contingent de 10.000 tone de zahar din Basarabia, eliminarea facilitatii de scutire de taxe vamale la importul de zahar in zonele defavorizate, cat si majorarea taxelor vamale la importurile de zahar brut provenit din tari SGPC (Sistemul General de Preferinte Comerciale) la 45%.
Pentru a evita falimentul acestei industrii, autoritatile au satisfacut solicitarile patronatelor, singura exceptie fiind majorarea taxelor vamale. "Majorarea taxelor vamale la zahar nici nu intra in calcul. Pe langa intelegerile internationale pe care trebuie sa le respectam, o crestere a taxelor vamale ar fi antiproductiva chiar si pentru procesatori. Am incercat sa redresam aceasta industrie si nu am reusit. Vom continua sa incercam, insa de acum inainte vom lua masuri tehnice", a declarat Petre Daea, secretar de stat in MAAP.
Have something to add? Share it in the comments.