Stiri si noutati

Tot mai multi romani au inceput sa dea tepe la banci

Restantele inregistrate la rambursarea creditelor au crescut de cinci ori mai repede decat creditele acordate in lei in perioada ianuarie-iunie 2004, potrivit datelor companiei de recuperare de creante Coface Intercredit, prezentate in cadrul seminarului "Creditul de consum" organizat de Finmedia. Soldul creditelor acordate persoanelor fizice ajunsese la 2,2 miliarde de euro la finele lunii iunie a.c., cu 0,4 miliarde de euro mai mult fata de decembrie 2003. In acelasi timp, creditele restante totalizau 15 milioane de euro, fata de 10 milioane de euro la sfarsitul anului precedent.

La creditele de consum, restantele cu crescut cu 50% fata de nivelul inregistrat anul trecut, comparativ cu o crestere a ratei imprumuturilor de 25%. Numarul persoanelor fizice care inregistreaza restante la un credit mediu de 500 euro se ridica la 16.000 de persoane. Totodata, despagubirile platite de asiguratori pentru politele de credite si garantii au crescut cu 550% fata de 2003, potrivit managerului de colectare de creante de la Coface Intercredit, Cristian Stancu. Aceasta rata de crestere a fost calculata din date prezentate de cinci asiguratori, care detin peste 60% din piata. In 2003, daunele achitate de asiguratori pentru acest tip de polite au fost cu 115% mai mari decat cele platite in 2002.

Restantieri la sase banci

Exista romani care au restante chiar la sase banci, a declarat directorul Biroului de Credit, Serban Epure. "Am gasit persoane care au restante la cate sase banci, acesta fiind numarul maxim identificat pana in prezent. In acelasi timp, exista si clienti care au fost raportati pentru neplata a cateva sute de lei", a spus Epure. Numai 16 banci, care detin cumulat o cota de piata de peste 60%, raporteaza in prezent informatii despre creditele restante la Biroul de Credit. Numarul conturilor restante se cifreaza la 77.000, iar din acestea 55.000 sunt restante la creditele de consum, a afirmat Epure. Pe de alta parte, suma totala a restantelor raportate la Birou se ridica la 404 miliarde de lei (10 milioane de euro), din care cele aferente creditelor de consum reprezinta 265 miliarde de lei (6,7 milioane de euro). Luni, bancile au efectuat 6.200 de interogari la Biroul de Credit, de la deschiderea acestuia si pana in prezent fiind eliberate 250.000 de rapoarte. (C. Stegarescu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *