Stiri si noutati

Turcia va primi o prima transa din cei 10 miliarde de dolari de la FMI dupa realizarea reformelor sociale

Turcia va primi o prima transa din cei 10 miliarde de dolari (8,3 miliarde de euro) de la FMI, dupa ce legiuitorii vor aproba legile legate de realizarea reformelor sociale si a acelora din sistemul bancar, informeaza AP.

Se prevede ca legile vor fi aprobate de parlament la finele acestei luni, iar prima transa va fi de 837,5 milioane de dolari, urmand ca restul sumei sa fie distribuita in 11 transe egale, pana la data limita, a declarat directorul general al FMI, Rodrigo Rato.

Turcia a incheiat luna trecuta acest acord stand-by cu FMI, prin care va primi un credit de 10 miliarde de dolari, pentru o perioada de trei ani. Creditul ar trebui sa permita finalizarea procesului de restructurare a economiei turce si sa pregateasca accesul in Uniunea Europeana.

Precedenta linie de credit, cu o valoare de aproximativ 16 miliarde dolari, a fost acordata in 2002 pentru o perioada de trei ani, expirand in februarie 2005. Realizarea reformei sistemului asigurarilor sociale si amendamentele legislative care vizeaza sectorul bancar, au fost conditiile impuse de FMI pentru deblocarea primei transe din noul acord stand-by.

In 2001 Turcia s-a confruntat cu cea mai grava criza financiara din istoria sa, criza care a antrenat o diminuare de 7,5 procente a Produsului Intern Brut (PIB) al tarii, cresterea exploziva a inflatiei si cresterea ratei somajului. Pentru a putea rambursa creditele FMI, Turcia a initiat o serie de reforme structurale bancare si legislative.

In anul 2004, conform cifrelor oficiale, rata somajului in Turcia a fost de 10,3 la suta, un numar de 2,5 milioane de persoane fiind fara loc de munca, in timp ce economia turca a inregistrat o crestere de 9,9 la suta comparativ cu 2003.

Potrivit statisticilor oficiale, pe ansamblul lui 2004, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor a crescut de la 3.383 dolari in 2003 la 4.172 dolari in 2004. De asemenea, in 2004 rata inflatiei s-a stabilizat in jurul valorii de noua la suta, cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani. Anterior, in 2003, economia turca a inregistrat o crestere de 5,9 la suta, dupa ce in 2001 a avut o scadere fara precedent de 9,4 la suta, in contextul crizei economice.

Pentru urmatorii doi ani (2005-2007) guvernul de la Ankara mizeaza pe o crestere economica de aproximativ cinci la suta si pe o rata a inflatiei de patru la suta.

 In luna februarie 2005, guvernul de la Ankara a reusit sa duca la capat un program de asistenta finaciara pe trei ani, cu o valoare de aproximativ 16 miliarde dolari, incheiat cu Fondul Monetar International, dupa ce in trecut alte 17 programe similare s-au soldat cu un esec.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *