Stiri si noutati

Turismul, hrana ecologica si autoturismele, cele mai bune marfuri de export ale Romaniei

Claudia Botezatu

Presedintele Traian Basescu considera ca Romania ar putea deveni un mare exportator daca s-ar pune accent pe potentialul pe care il detine in turism, agricultura, exportul de mobila si autoturisme. "Suntem pe un trend de crestere continua a deficitului balantei de plati externe. Daca am reusi sa echilibram la timp aceasta balanta, probabil Romania va avea o evolutie de-a dreptul miraculoasa", a declarat Basescu, in cadrul unei dezbateri privind strategia nationala de export.

Referitor la turism, acesta a spus ca daca serviciile ar fi de mai buna calitate, veniturile ar putea chiar sa se dubleze. "As sugera sa aveti in vedere ca anul viitor incasarile se pot dubla daca s-ar face un lucru foarte simplu si anume, daca am avea servicii mai bune. Acum avem mancare, restaurante si oameni, dar serviciile au o calitate extrem de scazuta. In primul rand, te uiti la ospatar", a spus presedintele.

Basescu nu mai vrea ospatari necalificati

Basescu a sugerat Guvernului sa emita o ordonanta care sa interzica angajarea personalului din turism fara ca acesta sa fie calificat. "In turism, avem un potential extraordinar pe care il irosim cu nepasare. Guvernul trebuie sa emita un set de norme, astfel incat in fata turistului sa nu mai apara orice ospatar, bucatar sau receptioner necalificat", a precizat presedintele. Acesta a afirmat ca in ciuda faptului ca potentialul turistic al Romaniei este ridicat, incasarile se ridica la doar un miliard de euro, in timp ce Bulgaria obtine 4,3 miliarde de euro. Potrivit presedintelui, aceeasi situatie se intalneste si in agricultura. Seful statului considera ca Romania nu-si valorifica potentialul produselor ecologice, care necesita investitii mai mici decat in alte domenii. "Romania are cel mai mare potential din Europa de a avea produse ecologice. Avem 4,5 milioane de hectare de pasuni ecologice. Dupa noi vin Franta si Spania, cu doar 3,3 milioane de hectare", a spus Basescu.

In ceea ce priveste industria lemnului, presedintele crede ca trebuie luate masuri in vederea exportului de mobila si nu a celui de cherestea.

Exportul de Logan, o surpriza pentru Guvern

Pentru actualul Guvern, a fost o surpriza cresterea spectaculoasa a exportului de automobile, mai exact a marcii Logan, avand in vedere ca acest lucru nu a fost prevazut in programul de guvernare.

"Speram sa dezvoltam un al doilea palier pe productia de automobile si aici ma refer la uzinele de la Craiova", a mentionat Basescu. Pentru acesta lucrurile par foarte simple in privinta cresterii exporturilor. "Nu avem de facut lucruri complicate, ci doar sa dirijam corect resursele pe care le avem in turism, agricultura, lemn si automobile".

Basescu critica si modul in care este utilizat potentialul energetic romanesc. "Lumea se indreapta catre o crestere exploziva a pretului energiei. In acest timp, noi inca suntem ancorati in nereglementarea corespunzatoare a pretului energiei", a afirmat presedintele care a mai adaugat ca "faptul ca avem anul acesta un excedent pe hidroenergie, nu inseamna ca anul viitor vom avea acelasi noroc". In acest context, presedintele l-a atentionat pe ministrul economiei, Codrut Seres, ca la revizuirea normelor de aplicare a liberalizarii energiei este necesar sa fie gasite solutii ca energia sa fie vanduta echitabil agentilor economici. "Trebuie sa evitam orice dificultati, o impingere a economiei romanesti intr-o criza a energiei creata artificial pentru ca nu a fost la vreme reglementata liberalizarea pretului energiei".

Tariceanu i-a dat un ultimatum lui Seres

Codrut Seres a intrat si in vizorul premierului Calin Popescu Tariceanu. Acesta l-a criticat pe ministrul economiei in fata tuturor celor prezenti la dezbatere. Tariceanu s-a aratat nemultumit de faptul ca i-a solicitat inca din luna mai sa puna la punct un proiect privind infiintarea birourilor de expansiune economica, lucru care nu a fost realizat nici pana in prezent. Dezbaterea privind strategia nationala de export areprezentat un bun prilej pentru Tariceanu sa-i dea ministrului un ultimatum.

"Domnule ministru, aveti termen o saptamana sa demarati acest proiect, daca vreti sa ramanem cu totii prieteni", i-a spus premierul lui Seres. Acesta si-a asigurat seful ca saptamana viitoare va exista proiectul.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *