Stiri si noutati

TVA darama constructiile

Ilinca Teodoriu

Introducerea TVA in domeniul constructiilor, de la 1 iunie 2002, a avut un impact negativ semnificativ, numarul comenzilor inregistrate de firmele private diminuandu-se simtitor.

De asemenea, din cauza faptului ca noua lege este ambigua, majoritatea agentilor economici nu stiu cum sa o puna in aplicare.

"Exista lucrari incepute inainte de introducerea TVA si dupa 1 iunie si nu stim daca TVA se aplica in cazul constructiilor contractate inainte de aceasta data", a declarat Lucian Irimia, director economic al unei firme de constructii din Iasi.

El a adaugat ca, o data cu introducerea TVA, a crescut si munca la negru, firmele preferand sa lucreze fara prea multe acte contabile sau la valori mici, pentru a evita plata taxelor suplimentare.

ANL versus consiliile locale

Liviu Daschievici, director executiv al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), sustine ca, pe langa introducerea TVA, la blocajul in care se afla aceasta industrie contribuie si neintelegerile dintre autoritati. "Intreaga activitate este blocata din cauza neintelegerilor dintre consiliile locale si ANL. Exista cazuri in care blocul este gata la termen, dar nu poate fi dat in folosinta pentru ca nu este racordat la canalizare", ne-a declarat Daschievici.

In opinia sa, Taxa pe Valoare Adaugata in constructii va fi anulata incepand cu 2003, in vederea sprijinirii acestui sector. "Anul acesta, am fost obligati sa acceptam conditiile UE, dar, in urma discutiilor cu mai multi factori de raspundere, credem ca de la anul TVA va fi redusa", a conchis Daschievici.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *