Pana in 2007, Romania va cheltui peste 500 milioane de euro pentru constructia institutionala a unor organisme care sa sprijine si sa asigure dezvoltarea in domeniul agricol. Potrivit secretarului de stat Valeriu Steriu, aproximativ 25% din acesti bani vor fi asigurati din fondurile UE prin Programul Phare, restul urmand sa fie alocati din surse interne. "Vor fi infiintate circa 20 de institutii care vor functiona in domenii precum statistica agricola, politica de calitate a UE sau intarirea sistemelor de inspectie vitivinicola sau pentru fructe si legume", a declarat Steriu.
Tot pana in 2007, in conformitate cu strategia agricola elaborata in vederea aderarii la UE, in Romania trebuie sprijinita infiintarea exploatatiilor agricole viabile, care trebuie sa functioneze organizat si care produc la nivelul standardelor europene. "In urmatorii patru ani, fermierii romani trebuie sa se obisnuiasca cu politicile agricole comune. Vom introduce anual seturi de masuri care sa asigure o aliniere graduala la aceste politici pana in momentul aderarii", a precizat oficialul MAAP.
Subventia, pentru numarul de animale
Pentru ca producatorii autohtoni sa poata face fata competitiei producatorilor straini in 2007, moment in care piata produselor agricole se va liberaliza, potrivit strategiei agricole, Ministerul Agriculturii va propune eliminarea TVA pentru produsele proaspete si modificarea Legii 166/2002, astfel incat si fermele familiale sa poata beneficia de subventiilor. In plus, pana in 2007, oficialii MAAP intentioneaza sa modifice si sistemul de acordare a subventiilor. " Vom adopta modelul comunitar, astfel incat subventiile se vor acorda pe criterii precum suprafata lucrata sau numarul de animale", a declarat Steriu. Pe langa imbunatatirea calitatii produselor agricole prin introducerea standardelor comunitare si consolidarea inspectiilor calitatii si marketingului acestor produse, strategia MAAP prevede acordarea de ajutoare nerambursabile pentru investitii in ferme de scara mica ce au ca scop cresterea productivitatii fermelor private. De asemenea, pana in 2006, va fi finalizat si sistemul de control bazat pe teledetectie.
Un nou sistem de pensionare
Un capitol in cadrul strategiei MAAP il reprezinta protectia sociala, oficialii MAAP propunand un nou sistem de pensionare pentru agricultori. Dupa modelul comunitar, MAAP va analiza fezabilitatea introducerii unei politici pentru incurajarea fermierilor mai in varsta cu fermieri tineri. Astfel, fermierii in varsta care vor renunta la activitatile agricole comerciale, iar terenul il vor ceda in folosinta altui fermier vor beneficia de compensatie financiara din partea statului. "Dupa recensamant vom afla media de varsta si vom vedea daca este cazul sa adoptam o schema de pensionare anticipata pentru fermierii mai in varsta. Ultima tara care a adoptat aceasta masura este Polonia, iar sprijinul stabilit a fost de 51200 euro", a conchis oficialul MAAP. (I. Teodoriu)
Have something to add? Share it in the comments.