Stiri si noutati

UE avertizeaza Ungaria sa nu schimbe de mai multe ori data trecerii la euro

Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, a avertizat vineri, autoritatile ungare ca nu pot schimba, de mai multe ori, data prognozata trecerii la moneda euro, informeaza AP.
            Dat fiind faptul ca in prezent Ungaria inregistreaza cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeana, este putin probabil ca Budapesta va putea sa-si respecte obiectivul pe care si l-a fixat de a trece la moneda euro in 2010.
            "Mult mai important decat anul fixat drept data tinta este ca aceasta data tinta sa nu fie modificata de mai multe ori. Doar o singura data, va rog", a spus Joaquin Almunia, apreciind ca aceasta nesiguranta cu privire la data tinta ar putea crea o reactie negativa.
            Recent Almunia a avertizat Ungaria ca ar putea sa piarda fondurile pentru infrastructura alocate de UE, daca nu va reusi sa respecte solicitarile Bruxelles-ului cu privire la politica bugetara, adica un deficit bugetar mai mic de trei la suta din Produsul Intern Brut. Initial Ungaria preconiza ca in 2005 sa-si reduca deficitul bugetar la 3,6 procente, insa ulterior a anuntat ca aceasta cifra s-ar putea dubla ajungand pana la sfarsitul anului la 6,1 procente, fondurile publice pentru constructia de autostrazi fiind unul din motivele acestei cresteri. Comisia Europeana estimeaza ca daca Ungaria nu va lua masuri, deficitul sau bugetar va creste la 6,7 procente in 2006 si la 6,9 procente in 2007

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *