Stiri si noutati

UE considera ca Romania si Bulgaria au facut progrese in domeniul ajutoarelor de stat

Comisia Europeana a laudat luni Bulgaria si Romania, tari candidate la aderarea la Uniunea Europeana incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru progresele realizate in domeniul economiei de piata si politicii concurentiale, informeaza AP.

Comisia Europeana a anuntat ca in perioada 2002-2004 Romania a acordat subventii de stat in valoare de 981 milioane euro pe an, sau 1,86 procente din Produsul Intern Brut, pentru o serie de intreprinderi in dificultate. In opinia Comisiei, acest procent ridicat a fost unul necesar avand in vedere reformele implicate de transformarea economiei romanesti intr-o economie de piata.
In aceeasi perioada, Bulgaria a acordat ajutoare de stat in valoare de 65 milioane euro pe an, sau 0,36 procente din PIB. Un astfel de nivel este mult sub media de 1,35 la suta din PIB inregistrata in cele zece noi state membre UE, si chiar mai mic decat media de 0,49 procente din PIB in cazul vechilor state membre.

‘Bulgaria si Romania au facut progrese considerabile in ceea ce priveste economia de piata si punerea la punct a unui dosar credibil in ceea ce priveste ajutoarele de stat…Cu toate acestea, este necesara continuarea eforturilor pentru a se garanta faptul ca ajutoarele de stat sunt utilizate in cel mai eficient mod’, a declarat comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes.
Potrivit raportului, 87 la suta din ajutoarele de stat acordate de autoritatile romane in perioada 2003-2004, comparativ cu 55 la suta in cazul Bulgariei, au fost alocate in sprijinul si pentru restructurarea firmelor in dificultate, mult peste media de 32 de procente din Uniunea Europeana.
‘Acest nivel ridicat de ajutoare sectoriale se datoreaza in mare parte reformelor de amploare adoptate in perioada tranzitiei spre o economie de piata, privatizarilor si restructurarilor companiilor in dificultate’, a apreciat Comisia Europeana.
Raportul constituie o adevarata gura de oxigen pentru cele doua tari candidate care au incheiat negocierile de aderare si asteapta luna mai 2006 cand se va lua decizia finala cu privire la data cand vor putea deveni membre UE.

Raportul elaborat de comisarul european pentru Concurenta a mai inclus si Turcia, Croatia si Macedonia, tari care spera sa adere la UE, alaturi de alte cateva tari din Balcani. Astfel Croatia, Macedonia, Serbia-Muntenegru si Albania au o legislatie referitoare la libera concurenta, ceea ce nu e cazul in Turcia sau Bosnia-Hertegovina.
BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *