Stiri si noutati

UE: crestere economica de 1,6 procente in 2005

Atat in zona euro cat si in ansamblul Uniunii Europene activitatea economica a inregistrat o scadere semnificativa in 2005, dar in ciuda acestui fapt ministrii europeni de Finante sunt optimisti pentru 2006, informeaza AFP. Potrivit ultimelor date statistice publicate marti de Oficiul european de Statistica (Eurostat), zona euro (UE-12) a inregistrat in 2005 o crestere economica de doar 1,3 procente, comparativ cu 2,1 procente in 2004. Similar, Uniunea Europeana pe ansamblu (UE-25), a inregistrat in 2005 o crestere economica de 1,6 procente, coparativ cu 2,4 procente in 2004.

Aceasta contra-performanta, avand in vedere ca Bruxelles-ul miza pe o crestere anuala ‘potentiala’ de 2-2,2 procente pentru zona euro, se datoreaza in special unei incetiniri a activitati economice in ultimul trimestru al lui 2005. In special cifrele dezamagitoare privind cresterea economica a Germaniei si Frantei, primele doua economii ale zonei euro, au afectat cresterea economica a UE in ultimele trei luni ale anului trecut. Dupa ce in trimestrul III 2005 PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,6 procente, in trimestrul IV economia germana a stagnat, situatie provocata de un recul al consumului. In Franta, PIB a crescut cu doar 0,2 procente in trimestrul IV 2005, dupa o crestere de 0,7 procente in trimestrul III 2005. Comentand aceste cifre, premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, cel care prezideaza Eurogrupul (cei 12 ministrii de Finante din zona euro), le-a catalogat drept ‘dezamagitoare’, dar s-a aratat optimist in legatura cu perspectivele de crestere economica pentru acest an. Mai mult, Juncker a fost de parere ca estimata majorare a ratei dobanzii de referinta in zona euro cu un sfert de punct, ce ar urma sa fie decisa de BCE la inceputul lunii martie, nu va afecta cresterea economica in Europa.

La randul sau, Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, s-a declarat si el optimist in legatura cu 2006, fiind de parere ca estimarile privind o crestere economica de 1,9 procente pentru zona euro se vor confirma, insa a recunoscut ca exista unele riscuri, legate in special de o eventuala crestere a preturilor la energie.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *