Stiri si noutati

UE isi va majora la doua miliarde euro ajutorul acordat comertului

Uniunea Europeana isi va majora progresiv ajutoarele legate de schimburile comerciale in favoarea tarilor in curs de dezvoltare, urmand ca in 2010 acest program de asistenta sa ajunga la doua miliarde euro pe an, a declarat marti Comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, cu ocazia deschiderii lucrarilor conferintei Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

"Europa nu a venit la Hong Kong cu mainile goale in ceea ce priveste ajutorul acordat schimburilor comerciale", a afirmat Peter Mandelson prezentand acordul convenit la Bruxelles de cele 25 state membre ale UE. Zilele trecute tarile membre UE au decis sa ridice de la 400 milioane euro, in prezent, la un miliard de euro, in 2010, suma cu care UE va participa la programul de sprijinire a comertului tarilor in curs de dezvoltare (Aid for Trade). Aceasta suma se va adauga celei de un miliard de euro pe care Comisia Europeana s-a angajat sa-l furnizeze cu prilejul summitului de la Gleneagles (Marea Britanie). In plus, Comisia aloca deja aproximativ 800 de milioane euro in fiecare an pentru dezvoltarea infrastructurii tarilor din Africa.

In ultimii ani programul de sprijinire a comertului (Aid for Trade) a devenit o dimensiune esentiala a sprijinul acordat tarilor in curs de dezvoltare, care dobandesc in acest fel diferitele capacitati (administrative, respectarea normelor sanitare, etc.) indispensabile pentru a putea participa la schimburile comerciale mondiale. Subiectul asistentei acordate comertului este una din temele principale ce va fi abordate de delegatii celor 149 de tari membre ale Organizatie Mondiale a Comertului (OMC), cu prilejul conferintei ministeriale care a debutat marti la Hong Kong.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *