Stiri si noutati

Un nivel ridicat al pretului petrolului va afectat ratingul suveran al economiilor emergente

Daca pretul petrolului va ramane la nivelurile ridicate din prezent, atunci este posibil ca tari precum Turcia si Pakistanul sa inregistreze dezechilibre economice semnificative, care eventual ar putea afecta si ratingurile suverane acordate acestor tari, iar daca pretul petrolului va creste cu 20 de procente vor creste si presiunile la adresa ratingurilor acordate multor economii emergente, informeaza un studiu al agentei de rating Standard & Poor’s Ratings Services.
Studiul, intitulat "Emerging Market Sovereign Credit Quality Slipping On Oil", analizeaza efectele a trei scenarii referitoare la evolutia pretului petrolului asupra ratingului a 12 tari incadrate la categoria de risc speculativ, care in plus sunt si mari importatoare de petrol. Cele 12 tari sunt: Republica Dominicana, Salvador, Indonezia, Liban, Maroc, Pakistan, Panama, Filipine, Serbia, Turcia, Ucraina si Uruguay. Cele trei scenarii prevad o mentinere a pretului petrolului la nivelul actual, o crestere a pretului cu 20 de procente si o crestere masiva cu aproximativ 60 de procente, echivalentul a 100 de dolari per baril.
"Am descoperit ca pozitia Pakistanului, Turciei si Libanului este deosebit de slaba, fiind posibil ca actualele deficite de cont curent sa se deterioreze pe masura ce importurile petroliere devin din ce in mai scumpe. In schimb, Marocul, Serbia si Indonezia au o pozitie bugetara vulnerabila, exacerbata in ultima perioada de costurile fiscale implicate de subventiile pentru combustibili sau reducerea taxelor pe carburanti", a declarat analistul Standard & Poor’s, Tim Reid.
Agentia de evaluare subliniaza ca acest studiu nu indica neaparat cum vor evolua ratingurile pe care le are acorda Standard & Poor’s, insa cele trei scenarii ilustreaza modul in care o crestere a pretului petrolului poate afecta indicatorii economici ai unei tari, in special daca se combina cu alte elemente precum o crestere a deficitelor comerciale si fiscale, o depreciere monetara sau o stagnare a cresterii economice.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *