Stiri si noutati

Un nou parteneriat strategic in domeniul IT&C ar pute fi semnat p?na la finele acestui an intre Guvernul Rom?niei si cel mai mare producator de cipuri din lume – compania INTEL.

Un nou parteneriat strategic in domeniul IT&C ar pute fi semnat pana la finele acestui an intre Guvernul Romaniei si cel mai mare producator de cipuri din lume – compania INTEL.
"Suntem foarte aproape de a semna un parteneriat strategic cu compania Intel – cel de-al patrulea in domeniu ITC, dupa Microsoft, Oracle si IBM – si speram ca acest lucru sa se intample pana la finele acestui an", a declarat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, dupa intalnirea avuta la Summit-ul Mondial privind Societatea Informationala (WSIS) cu presedintele corporatiei Intel, Craig Barrett.
Ministrul Comunicatiilor a precizat ca discutiile cu oficialul Intel au vizat potentialul de investitii din Romania, tinand cont de faptul ca Intel a efectuat deja o prima investitie in compania Siveco Romania, de 12 milioane dolari.
Tot in prima zi a WSIS, ministrul roman al comunicatiilor s-a intalnit cu ambasadorul SUA la Natiunile Unite, David Gross, temele discutate referindu-se la lansarea in luna decembrie a acestui an a tehnologiei WI -FI in Romania si la investitiile efectuate de partea americana prin Intel si Oracle in tara noastra.
Nu in ultimul rand, discutiile cu reprezentantul SUA la ONU au vizat posibilitatea ca USAID sa ajute cu fonduri la crearea unei strategii de guvernare a Romaniei.
De asemenea, la intalnirea avuta cu vicepresedintele corporatiei Microsoft, Jean Philippe Courtois, au fost prezentate progresele facute de Romania in domeniul ITC de la semnarea parteneriatului strategic cu Microsoft, in 2003, precum si perspectivele anului 2006. Acestea se refera la solutii e-learning – de dezvoltare a invatamantului romanesc si de e-guvernare, care reprezinta crearea si furnizarea de servicii electronice in Romania.
Prezenta la WSIS a unui numar impresionant de ministri si responsabili ai sectorului de ITC a aglomerat agenda ministerului roman, de resort care, dupa intalnirile cu reprezentanti ai companiilor americane, a discutat si cu omologii sai din tarile vecine, Ungaria si Bulgaria.
Impreuna cu omologul ungar, Kalman Kovacs, Zsolt Nagy a prezentat potentialul de investitii din cele doua tari vice-ministrului Comunicatiilor din Coreea, existand posibilitatea ca unul dintre cei mai importanti producatori coreeni de echipamente – Samsung – sa investeasca in dezvoltarea unei facilitati de productie in Ungaria si Romania.
Intalnirea cu omologul bulgar Plamen Vatokov a vizat incheierea unui parteneriat in aceasta regiune a Europei pentru dezvoltarea domeniului broadband, precum si atragerea fondurilor europene prin proiecte comune.
Nu in ultimul rand, ministrul Zsolt Nagy s-a intalnit cu ministrul de resort din Finlanda, Susan Houvinen, si cu ministrul comunicatiilor din China.
"Intalnirea cu oficialul finlandez o consider importanta in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, tinand cont ca Finlanda va prelua presedintia UE in a doua jumatate a anului viitor", a mentionat ministrul comunicatiilor, subliniind ca s-a convenit incheierea unui memorandum de intelegere cu aceasta tara. Totodata, discutiile cu partea chineza au reluat subiectul lansarii in piata a operatorului PosTelecom pentru care exista deja o solutie, dar numai dupa ce consultantul selectat de companie va prezenta un raport cu solutiile viabile pentru PosTelecom, cel mai probabil dupa data de 25 noiembrie.
"Toate intalnirile avute la WSIS cu reprezentanti din diferite colturi ale lumii, incepand cu SUA, Estul Indepartat si terminand cu Europa si tarile din regiune au vizat un singur scop, si anume atragerea investitorilor in domeniul IT&C", a concluzionat Zsolt Nagy.
Ziua de joi la WSIS va fi la fel de aglomerata pentru oficialul roman, care va avea o noua runda de intalniri, cu reprezentantii Portugaliei si Italiei, acesta sustinand si o prezentare in plenara summit-ului Mondial privind Societatea Informationala.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *