Pe langa salariile de baza, personalul vamal va primi cel mult trei salarii de baza lunare dintr-un fond special constituit pentru acordarea de stimulente de catre Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV). Potrivit unei hotarari ce va fi aprobata in urmatoarea sedinta de Guvern, aceste fonduri de premiere se acorda lunar celor care indeplinesc corespunzator atributiile si raspunderile stabilite prin fisa postului, indiferent de compartimentul in care sunt incadrati. Aceste prevederi sunt cuprinse in Normele metodologice privind constituirea si utilizarea fondului de stimulente de cate ANV.
Plafonul maximal poate fi depasit
"In mod exceptional, in cazuri temeinic justificate, secretarul de stat – seful ANV – poate aproba stimulente peste acest nivel pentru personalul cu prestatii profesionale deosebite si rezultate meritorii in activitatea desfasurata", se arata in hotararea de Guvern. De asemenea, ministrul-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control poate acorda stimulente pentru personalul din ANV care se evidentiaza prin activitati remarcabile in activitatea profesionala, inclusiv prin descoperirea unor fapte antisociale grave. Plata stimulentelor aprobate se va face o data pe luna, in cursul lunii curente pentru luna expirata sau in lunile urmatoare.
Fondul, constituit in lei si valuta
Fondul de stimulente va fi constituit prin aplicarea unui coeficient de 35% la sumele incasate pentru bugetul de stat, ca urmare a controlului vamal, reprezentand dobanzi, penalitati de intarziere. Acesta va mai cuprinde si 15% din sumele confiscate, care pot fi in lei sau valuta. Sumele in valuta se evalueaza in lei la cursul de schimb practicat de Banca Nationala a Romaniei in ziua in care acestea au devenit proprietatea statului.
Totodata, fondul va cuprinde si 8% din banii proveniti din valorificarea bunurilor rezultate din confiscari, dupa deducerea cheltuielilor efectuate cu valorificarea.
Bunurile rezultate din confiscari sunt marfurile care devin proprietate privata a statului, inclusiv cele care au indeplinit conditiile de vamuire si care au fost valorificate, precum si cele abandonate controlului. Pe de alta parte, bunurile confiscate reprezentand arme, munitii, echipament militar, produse si materiale explozive, stupefiante, obiecte de patrimoniu se vor preda si valorifica in conditiile legii. Banii obtinuti din valorificarea acestor bunuri nu se constituie in fond de stimulente.
Personalul vamal care contribuie la confiscarea acestor bnunuri va fi premiat dintr-un fond de rezerva constituit la dispozitia secretarului de stat.
Have something to add? Share it in the comments.