Principala problema a majoritatii salariatilor din Romania o reprezinta faptul ca facturile la gaze, curent electric, apa, caldura si telefon, la care se adauga pretul mancarii de zi cu zi, fac ca banii sa nu ajunga de la un salariu la celalalt. Ca urmare, prea putini sunt cei care isi permit sa puna un ban de-o parte. Sesizand aceasta stare de lucruri, magazinele care practica vanzarile in rate au introdus "avansul zero". In acest fel, practic orice angajat din Romania poate sa-si ia un televizor nou, sa isi cumpere o masina de spalat sau chiar sa isi permita luxul de a-si dota locuinta cu aer conditionat. Exista, totusi, o capcana, pe care oamenii simpli, fara cunostinte si inclinatii economice, nu o sesizeaza: ratele fixe.
Bancile, singurele care castiga
Prin aceasta metoda, persoanele care au achizitionat produse in rate sunt obligate ca, timp de trei ani, sa plateasca aceeasi dobanda, chiar daca aceasta va scadea, asa cum prevad analizele macroeconomice si prognozele Bancii Nationale a Romaniei. Potrivit acestora, nivelul dobanzii va scadea in urmatorii trei ani cu mai mult de 10%, reducere de care vor profita doar bancile care au acordat imprumuturile pentru achizitionarea produselor. Concret, daca o persoana achizitioneaza produse in valoare de 20 milioane lei, de exemplu, cu plata in rate fixe, va plati in total 35 milioane de lei. Daca pentru aceeasi suma, de 20 milioane de lei, persoana in cauza ar contracta un imprumut cu dobanda variabila, suma platita ar fi cu cinci, sase milioane mai mica.
Actele se completeaza in magazin
Pentru persoanele care nu vor sa se complice sau care nu sunt deprinse cu hatisul birocratic al sistemului bancar autohton, ratele prezinta, totusi, unele avantaje. In primul rand, aproape toate actele se completeaza in magazin, astfel ca oamenii pleaca acasa cu frigiderul sau aragazul, fara a da nici un ban, chiar daca, in final, platesc mai mult decat face. Ca urmare, asistam in ultimul timp la o explozie a vanzarilor in rate, indiferent de tipul sau natura produselor.
Se vand in rate computere, televizoare, masini de spalat, frigidere, filtre de cafea, cuptoare cu microunde, masini, case, geamuri termopan, parchet si lista ar putea continua.
Salariul minim e suficient
Un alt avantaj major care atrage tot mai multi oameni spre acest sistem il reprezinta renuntarea la girant.
Dupa BCR, care a fost prima ce a renuntat la girant, aproape toate bancile mari au adoptat aceasta metoda.
O persoana care are salariul minim pe economie poate achizitiona produse in valoare de pana la 20 milioane de lei. Creditul se acorda, in general, pe o perioada cuprinsa intre 12 si 36 de luni. Actele necesare pentru obtinerea creditului sunt urmatoarele: adeverinte de salariu, copii dupa actele de identitate, copii dupa cartile de munca. Exista, totusi, chiar si in acest domeniu, persoane care sunt "mai egale decat altele". Este vorba despre salariatii "cu grade", respectiv din Interne, Procuratura, Justitie, care nu trebuie sa prezinte copii de pe cartile de munca.
Have something to add? Share it in the comments.