Stiri si noutati

Vine o criza dulce: Zaharul se scumpeste cu 25%

Producatorii romani de zahar au anuntat ca vor sa majoreze preturile la portile fabricilor ca urmare a cresterii cotatiilor pe bursele internationale.
 Romania este dependenta in proportie de 90% de importurile de zahar brut. In urmatoarea perioada, pretul zaharului la poarta fabricii va urca la 18.000-20.000 lei kilogramul de 15.000 lei kg. Pretul zaharului nerafinat a atins cel mai ridicat pret inregistrat in ultimii 25 de ani pe bursa de la New York. De asemenea, pe piata de la Londra, preturile zaharului alb rafinat au crescut cu 7,5%, fiind cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani.
 Producatorii de zahar din Romania intentioneaza sa majoreze preturile la poarta fabricii ca urmare a cotatiilor ridicate de pe pietele internationale, ne-a spus Ioan Armenean, presedintele Patronatului Roman al Zaharului.
"Dupa distrugerea industriei zaharului si din cauza politicii gresite duse de autoritati, Romania a ajuns importatoare prin excelenta de zahar brut.
 Anual sunt importate 450-500 milioane de tone si de aceea pretul mondial de influenteaza foarte mult.
Cresc preturile pe piata mondiala, cresc preturile si in Romania”, a declarat Armenean. Acesta a precizat ca pretul zaharului la poarta fabricii va urca la 18.000-20.000 lei kilogramul de 15.000 lei kilogramul. "Nici o rafinarie nu va vinde cu mai putin de 18.000-20.000 de lei”, a afirmat Armenean.
Pretul zaharului nerafinat a atins preturi record la bursele de la New York si Londra. La New York, a fost inregistrat cel mai ridicat pret din ultimii 25 de ani, dupa ce Brazilia a anuntat ca ar putea redirectiona o parte suplimentara din productia de trestie de zahar catre fabricarea de biocombustibil.
Contractele futures cu cu scadenta in martie au fost tranzactionate la 18,25 centi pe livra (412 dolari pe tona). De asemenea, pe piata de la Londra, contractele futures cu zahar alb rafinat au crescut cu 7,5%, cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani. Aici, pretul a atins 431 dolari pe tona.
Claudia Botezatu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *