UE ne impune defrisarea plantatiilor viticole care nu sunt de vita nobila
Una dintre cele mai vechi traditii romanesti, viticultura, risca sa devina o amintire, daca autoritatile nu vor sti sa-si impuna punctul de vedere in negocierile cu Uniunea Europeana (UE). Romania a solicitat UE acordul de a cultiva circa 250.000 ha cu vita de vie, suprafata mai mare cu aproape 10% fata de cea existenta in prezent. Numai ca, la ora actuala, din cele 227,8 mii ha plantate cu vita de vie, jumatate este vie hibrida, de calitate inferioara, care nu prea are ce cauta in "structurile" europene. Tocmai de aceea, tara noastra a solicitat UE cea mai mare perioada de tranzitie in ceea ce priveste viticultura, respectiv opt ani, dat fiind ca vor trebui defrisate viile hibride, astfel incat la finele intervalului mentionat, sa nu mai existe decat maximum 40.000 ha cu hibrizi. Asta inseamna ca o familie nu va mai putea detine decat maximum 10 ari de vie hibrida, cultivata obligatoriu pe langa gospodarie, pentru autoconsum.
Statul va subventiona culturile nobile
Pana se va ajunge la aceasta situatie ideala pentru negocierile cu UE, vor trebui defrisate circa 73.000 ha cu hibrizi, prevedere stipulata, de altfel, in Legea viei si vinului, cu termen-limita de aplicare de 15 ani de acum inainte. Defrisarile vor avea suportul material oferit de programele de sprijin de reinfiintare a plantatiilor, aprobate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP). Pentru reinfiintarea plantatiilor de vita nobila situate in arealul viticol delimitat, MAAP va pune gratuit la dispozitie producatorilor viticoli materialul saditor, din soiuri recomandate si autorizate pentru replantare. Desi inca nu se cunoaste care va fi cuantumul sprijinului acordat producatorilor, este evident ca vor trebui alocate sume substantiale, dat fiind ca timp de patru ani pana la primul rod, viticultorii vor trebui sa scoata din buzunare 10.000 USD/ha, in conditiile in care productia este zero.
Un milion de romani traiesc din viticultura
Principalul motiv pentru care autoritatile trebuie sa tina "cu dintii" de indeplinirea angajamentelor asumate fata de UE este acela ca ramura viticulturii hraneste circa un milion de persoane. "UE are interesul sa reduca cat mai mult suprafetele cultivate cu vita-de-vie, pentru ca pe piata comunitara exista un excedent de vin", avertizeaza un oficial al MAAP. Acesta a adaugat ca, "dupa toate aparentele, oficialii europeni nu accepta o perioada de tranzitie atat de mare si, ca urmare, se are in vedere demararea defrisarilor inca din toamna acestui an". De altfel, problema hibrizilor este vazuta si de presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vin, Basil Zarnoveanu, ca fiind "cea mai importanta in ceea ce priveste viitorul european al viticulturii romanesti". El a amintit, in acest context, de problemele pe care le au agricultorii din tari ca Polonia, unde entuziasmul pentru integrarea in UE a scazut.
Exploatatii ineficiente
Potrivit datelor MAAP, 307.000 de gospodarii romanesti detin circa 72.612 ha de vii nobile, remarcandu-se un grad de faramitare foarte mare.
Doar 4,9% din aceasta suprafata o reprezinta exploatatiile mai mari de 3 ha, cele mai multe (19,3%) fiind sub un hectar, ceea ce demonstreaza "eficienta" cu care lucreaza particularii.
In prezent, din cele peste 227,2 mii ha de struguri pentru vin, 122,2 ha sunt hibrizi. In ultimii ani, au crescut tot mai mult suprafetele cultivate cu soiuri inferioare calitativ, dar rezistente la boli si usor de intretinut.
Daca in 1990, din cele 197,7 mii ha vie pe rod, 62.000 ha erau hibrizi, in 2001, suprafata ocupata de soiurile interzise in UE a ajuns la 122,2 ha (din totalul de 227,8 mii ha). Anul trecut, aproape jumatate din recolta a fost asigurata din soiuri slabe calitativ. Situatia nu se schimba nici in ceea ce priveste productia de vin. Astfel, daca in 1990 s-au obtinut 1.150.000 hectolitri de vin de calitate inferioara, in 2001, cantitatea aproape ca s-a dublat (2.138,6 mii hectolitri). Restul de 2.951.000 hectolitri vin este obtinut din vita nobila.
Have something to add? Share it in the comments.