Stiri si noutati

Vladescu incepe sa-si retraga din modificarile aduse Codului Fiscal

Carmen Neacsu

Acordul cu Fondul Monetar International (FMI), inghetat din primavara acestui an din cauza neincrederii expertilor Fondului privind capacitatea de crestere a veniturilor bugetare, dupa golul lasat de cota unica, pare sa aiba soarta pecetluita: va fi finalizat la mijlocul anului viitor. Pana atunci, autoritatile de la Bucuresti spera intr-o intelegere cu oficialii FMI si intr-un raspuns pozitiv al Comisiei Europene privind integrarea Romaniei in 2007, raspuns ce va veni in primavara lui 2006, respectiv dupa finalizarea acordului cu Fondul.

In ultimele luni, au existat nenumarate voci ale oficialilor romani si straini care subliniau necesitatea continuarii acordului cu FMI, organism care monitorizeaza mersul economiei autohtone pentru UE – care nu are un departament specializat in acest sens. De pilda, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, atragea atentia ca ruperea acordului cu FMI ar creste riscul ca oficialii europeni sa propuna introducerea clauzei de salvgardare, ceea ce ar duce la amanarea momentului integrarii Romaniei in UE cu un an. Ieri, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca programul cu FMI va continua pana la mijlocul anului viitor, cand Romania va iesi din aceasta forma de colaborare cu institutia internationala, iar relatia va continua prin consultari anuale. "Incepand cu 20 octombrie, o delegatie de experti ai FMI va veni la Bucuresti pentru a discuta revizuirile la acord si speram sa ajungem la o concluzie comuna", a anuntat ieri Vladescu. El spune ca deja a prezentat guvernului un proiect de buget pe anul viitor, fiind prevazut un deficit bugetar de 0,5% din PIB.

Codul Fiscal, modificat pana vine FMI

Pana la vizita FMI, oficialii Finantelor vor trebui sa traga tare pentru a se incadra in termenul stabilit de ministrul de resort pentru finalizarea propunerilor de modificare a Codului Fiscal. Obiectiv care pare destul de greu de indeplinit avand in vedere ca deja se prefigureaza noi modificari, una dintre ele fiind renuntarea la impozitarea programatorilor. "Modificarea nu avea un rol fiscal deosebit, dar avea scopul de a acorda sanse egale tuturor tinerilor. Nu cred ca un informatician ar trebui sa aiba un avantaj fata de un contabil. Probabil, criza de contabili este mai mare. Au fost insa solicitari atat de puternice, incat probabil ca vom renunta la eliminarea scutirilor", a explicat Vladescu. El a opinat totusi ca aplicarea cotei de 16% nu ar fi fost un impediment atat de mare care sa ingreuneze plata taxelor de catre firmele din IT.

Taxa pe viciu devine certitudine

Seful finantelor a dat ca sigura scumpirea substantiala a tigarilor si bauturilor alcoolice din 2006, in acest moment cautandu-se forma care va fi inclusa in Codul Fiscal taxa pe viciu anuntata de ministrul sanatatii, dar sustine ca denumirea ca atare nu va aparea in actul normativ. "Pretul unui pachet de tigari ar trebui sa urce la 2 euro incepand de anul viitor, daca ar putea fi controlata contrabanda, majorarea necesitand si o analiza asupra elasticitatii cererii pe aceasta piata, a afirmat Vladescu. "Tot ce va pot spune este ca, de la 1 ianuarie 2006, produsele din tutun si alcool vor costa mai mult. In cazul in care va exista o taxa pe viciu, aceasta va reprezenta fie o decalarare a graficului in privinta cresterii accizelor, fie o alta taxa, dar care nu va fi denumita taxa pe viciu", a explicat ministrul.

Prin modificarile propuse deja in proiectul de Cod Fiscal pentru taxarea tigarilor, suplimentul la buget se va ridica in 2006 la 0,1% din PIB. Ministrul finantelor a amintit ca ideea introducerii taxei pe viciu a pornit de la o declaratie a presedintelui Traian Basescu, nefiind propunerea sa, si-si anunta disponibilitatea de a modifica permanent legislatia pentru a stopa evaziunea din domeniu.

Impozite doar pentru evazionisti?

Vladescu a anuntat ca se lucreaza si la definitivarea prevederilor privind impozitarea cu 0,5% a imobilizarilor corporale, taxa care va fi aplicata doar in anumite cazuri, fiind gandita pentru taxarea firmelor care nu raporteaza profit pe perioade indelungate si pentru valorificarea activelor, in special ale fostelor societati de stat.

El a explicat ca ideea acestui impozit a aparut ca raspuns la plangerile mediului de afaceri fata de existenta unor societati cu o politica anticoncurentiala, care nu raporteaza profit, dar solicita rambursari de TVA si apeleaza deseori la reorganizari si lichidari.

Impozitarea cu 16% a castigurilor din tranzactiile cu actiuni, printr-o analiza trimestriala a profitabilitatii intregului portofoliu al fiecarui investitor, iar veniturile din dobanzile bancare vor avea aceeasi taxare, chiar daca ratele sunt real negative, reprezinta alte anunturi ale lui Vladescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *