Muntele a reprezentat dintotdeauna pentru romani, si reprezinta si astazi, un leagan al culturii si civilizatiei traditionale, locul unde inima poporului bate intotdeauna cu cea mai mare intensitate.
Si pentru alte popoare ale lumii zona de munte isi are semnificatiile sale aparte, motiv pentru care anul 2002 a fost declarat si sarbatorit ca "Anul International al Muntelui". Tara noastra s-a aliniat si ea acestui scop nobil, de a recunoaste importanta deosebita a zonei montane, aceasta zona destul de vulnerabila din punct de vedere natural, economic si social, iar Guvernul Romaniei a adoptat in acest sens H.G. 715/2002, prin care ziua de 14 septembrie a fost declarata "Ziua Muntelui", care va fi sarbatorita in fiecare an prin actiuni speciale.
Pe data de 9 octombrie a.c., comuna Marisel din judetul Cluj a fost gazda unor evenimente care au marcat "Ziua Muntelui" – editia a II-a, 2003.
Astfel, aici a avut loc un Simpozion dedicat muntelui si locuitorilor sai si s-au derulat o serie de manifestari traditionale in semn de mandrie, satisfactie si omagiu adus muntelui.
La simpozionul dedicat "Zilei Muntelui" au participat personalitati ale vietii politice, sociale si culturale din judetele Cluj si Alba, cadre universitare, specialisti din diferite institutii cu responsabilitati in zona de munte, numerosi localnici, fiii satului, iubitori ai muntelui din tara si din strainatate.
Manifestarile au debutat prin inaugurarea noului sediu al Primariei si Consiliului Local al comunei Marisel, dupa care participantii au dezbatut problemele complexe ale acestei zone, atat cele economice, legate in mare parte de infrastructura, cat si problemele sociale si aspectele ecologice care guverneaza viata si activitatea oamenilor acestor locuri.
Reprezentantii motilor au ridicat multe probleme cu care ei se confrunta si pentru rezolvarea carora este nevoie de cele mai multe ori de sprijinul autoritatilor sau al unor institutii cu responsabilitati in zona de munte. Cele mai importante si mai urgente ar fi: negocierea prin Asociatia Generala a Crescatorilor de Taurine a pretului laptelui, realizarea unei asociatii a comunelor din zona de munte in vederea desfasurarii de activitati de agroturism si servicii si pentru eliminarea intermediarilor care actioneaza in acest domeniu, stoparea taierilor abuzive a padurilor si ocrotirea mediului inconjurator.
La finalul simpozionului a fost prezentat un material video cu Monografia comunei Marisel, o realizare deosebita filmata in toate anotimpurile si care prezinta aspecte din natura, peisaje de o rara frumusete din zona, ocupatiile locuitorilor, obiceiurile si sarbatorile traditionale, asa cum sunt ele traite de motii de pe aceste meleaguri.
Have something to add? Share it in the comments.