Stiri si noutati

Zona euro ar putea sa inregistreze o crestere economica de 1,2 procente in 2005

Ritmul de crestere economica a celor 12 state care utilizeaza moneda euro este asteptat sa creasca usor in lunile care au mai ramas pana la sfarsitul lui 2005, a estimat joi Comisia Europeana, avertizand insa ca un nivel ridicat al pretului petrolului va pune in pericol si aceasta slaba relansare economica, informeaza AFP.
In raportul sau economic trimestrial, Comisia Europeana a estimat ca, pe ansamblul lui 2005, zona euro va inregistra un ritm de crestere economica de 1,2 procente din Produsul Intern Brut, fata de 1,6 procente cat estima anterior. Insa Executivul european a avertizat ca nivelul ridicat al pretului petrolului constituie "o sursa majora de ingrijorare" pentru economia europeana in lunile urmatoare. Raportul sustine ca pretul mediu al barilului de petrol Brent va ramane, pe termen mediu, peste pragul de 60 de dolari, din cauza ingrijorarilor privind existenta unor deficiente de aprovizionare cu titei.
Potrivit Comisiei, in perioada iulie-septembrie 2005, zona euro a inregistrat o crestere a PIB cuprinsa intre 0,2 si 0,6 procente, iar in ultimele trei luni ale acestui an va inregistra o crestere economica cuprinsa intre 0,4 si 0,8 procente. In plus, Comisia a anuntat ca in al doilea trimestru al acestui an zona euro a inregistrat o crestere economica de 0,3 procente din PIB, in ciuda unei cresteri a activitatii industriale in Germania, cea mai mare economie a zonei euro dupa o crestere de 0,4 procente in primul trimestru. Pentru 2006, Comisia a prognozat ca zona euro va inregistra un ritm de crestere economica de 2,1 procente.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *