Stiri si noutati

Asigurari sociale pentru cei care lucreaza in Germania

Contributiile sociale la fondurile din Germania pot fi recuperate de lucratori doar in cazul asigurarii de pensie si numai dupa doi ani in care nu au mai contribuit la fondul de pensie din Germania, precizeaza un comunicat remis presei miercuri, 27 iulie, de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF).

Persoanele care au cotizat la Casele de sanatate din Germania pot beneficia de acele cotizatii, fie prin retragerea sumelor dupa 24 de luni in care nu au mai cotizat, fie in conformitate cu prevederile viitorului Acord de Securitate Sociala intre Romania si Germania.

Asigurarea pentru pensie reprezinta 19,5 la suta din salariul brut, iar cea pentru somaj, 6,5 la suta. Asigurarea pentru ingrijire este de 1,7 la suta. Angajatii fara copii, care au cel putin 24 de ani impliniti si care nu presteaza serviciul militar sau civil platesc o asigurare pentru ingrijire de 1,95 la suta din salariul brut, cele 0,25 de procente suplimentare fiind suportate de ei si nu de anjagatori.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2005, asiguratul trebuie sa plateasca o contributie suplimentara de 0,9 la suta, potrivit Legii privind adaptarea finantarii protezelor dentare. In afara acestor situatii, asigurarile sociale sunt platite in proportii egale de catre angajat si angajator.

Dupa aderare, Romania va beneficia de prevederile regulamentului CEE 1408/71, astfel incat persoanele care contribuie la asigurarile sociale in Statele Membre UE, vor beneficia de aceste cotizatii in cazul acordarii prestatiilor sociale, mai precizeaza comunicatul.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *