Stiri si noutati

Este nevoie de noi politici salariale pentru expatriati

Per total, populatia ocupata a scazut. In sectorul particular forta de munca insa tot creste. In special, in companiile straine. Acolo, salariile pentru posturile de conducere sunt de 3-5 ori mai mari. Pentru niveluri inferioare, diferentele sunt sub 200%. La inceputul acestui an, din 4,6 milioane de salariati, 1,1 milioane erau inregistrate in companiile cu participare straina. „Noi suntem asaltati de solicitari din partea investitorilor care intra in Romania – recunoaste Madalina Popescu, director general la firma de consultanta in resurse uman Pluri Consultants.

Vin mai ales companii din domeniul productiei, materialelor de constructii, electronicelor si electrocasnicelor, echipamentelor auto, dar si al serviciilor. Sunt atat de multe cereri de personal tehnic si de specialisti in domeniul productiv, incat nu le mai putem onora.“ Romania si-a irosit capitalul uman din zona tehnica, fara sa se gandeasca nimeni ca, pana la urma, industria va trebui sa se relanseze. Investitorii straini se vad nevoiti sa vina in Romania nu numai cu echipa de conducere, echipamente si tehnologie, ci si cu personal de specialitate. „In Romania lucreaza un numar important de expatriati, aflati pe pozitii de top-management: country manager, director financiar, director operatiuni, director de marketing, director logistica. Numarul expatriatilor si pozitia ocupata se afla in directa legatura atat cu marimea si vechimea activitatii companiei din Romania, cat si cu obiectivele strategice urmarite“ – este de parere Corina Sisca, senior consultant ALTER EGO Consulting.

Studiile efectuate pe piata de compania MERCER arata ca doar pozitiile de IT, marketing, vanzari, inginerie si finante sunt mai bine platite, prin comparatie cu nivelurile din companiile romanesti. „Motivul este ca acestea contribuie in cea mai mare masura la asigurarea performantelor si competitivitatii organizatiilor respective“ – explica Corina Sisca. In acelasi timp, apar o serie de fenomene noi, tot mai evidente in ultimii ani in companiile internationale din Romania. Intre acestea se numara si cresterea procentajului de posturi manageriale ocupate de angajati locali, care lucreaza cu salarii apropiate de cele din Europa. In acelasi context se inscrie si cresterea numarului de manageri romani care lucreaza in strainatate, pentru filiale ale societatilor internationale din Romania. Toate acestea duc la aparitia unor categorii de angajati care au castiguri comparabile cu cele din tarile dezvoltate.

Sursa: CAPITAL

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *