Stiri si noutati

Potrivit unei analize publicate de BNR, se estimeaza un grad de intermediere financiara de 21 la suta, pentru luna decembrie 2005

    In 2000, gradul de intermediere financiara era de 9,3 la suta, in 2002 acesta a ajuns la 11,8 la suta, iar in 2004, la 17,5 procente.
    Rata medie lunara de crestere a creditului neguvernamental a fost, in intervalul ianuarie-august, de 2,9 la suta. Desi componenta in valuta a creditului a accelerat mai rapid decat cea in moneda nationala, raportul dintre lei si valuta, de 40 la suta, respectiv aproximativ 148.411 milioane RON, la 60 la suta, respectiv 221.659 milioane RON, s-a mentinut relativ constant.
    Ponderea creditului acordat populatiei, in structura creditului neguvernamental, a crescut in primele opt luni ale anului cu 6,1 procente, ajungand sa reprezinte o treime din totalul creditului neguvernamental.
Imprumuturile acordate populatiei au ajuns la un nivel comparativ cu cele pentru productie si investitie, contractate de companii. Populatia s-a imprumutat, in primele opt luni, cu 81.861 milioane RON, in timp ce companiile s-au imprumutat cu 141.264 milioane RON pentru productie si 111.982 milioane RON, pentru investitii.
    Componenta in lei a creditului neguvernamental este predominanta, in ceea ce priveste creditul de consum, reprezentand intre 62,8 procente, in august, pana la 69,5 procente, in ianuarie, din totalul creditului de consum contractat. Componenta in valuta a creditului neguvernamental este predominanta in cea ce priveste creditul ipotecar sau imobiliar. Acesta a avut ponderi intre 90,2 la suta, in ianuarie, si 91,7 la suta, in lunile iunie, iulie si august, din totalul creditului ipotecar sau imobiliar contractat.
    Creditul de consum ajuns la 74 la suta, in totalul creditului acordat populatiei, mai precizeaza analiza BNR.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *