Stiri si noutati

Actualul pret al petrolului, de aproximativ 60 de dolari barilul, ameninta cresterea economica europeana

Pretul actual de 60 de dolari pentru barilul de petrol reprezinta o amenintare pentru cresterea economica europeana, cel putin a celor 12 cel putin, a declarat Comisarul European pentru Energie, Joaquin Almunia, la summitul de luni, de la Bruxelles, al ministrilor de finante ai celor 12 state europene care utilizeaza euro ca moneda nationala, declaratie citata de AP.

Declinul recent al monedei euro in fata dolarului, chiar daca poate fi doar ceva temporar, vine ca o contrapondere la cresterea pretului petrolului, in sensul ca aceasta slabire din ultimele trei saptamani a monedei europene duce la o crestere a economiilor europene care utilizeaza euro.

Au fost reafirmate masurile pe care se spera ca Italia si Portugalia sa le adopte, la recomandarea Comisiei Uniunii Europene, pentru reducerea deficitului public sub trei la suta din valoarea Produsului Intern Brut, asa cum se stipuleaza in Pactul de Stabilitate, pe care si cele doua state l-au semnat.

Premierul luxembourghez Jean-Claude Juncker, cel care a prezidat reuniunea, a declarat ca problema deficitului public al Italiei nu pare a fi ceva doar temporar, adaugand ca vor fi lansate procedurile impotriva Italiei, marti. Comisia Europeana a propus acordarea, pentru Italia, a unui ragaz pana la finele lui 2007 pentru a aduce deficitul public excesiv sub nivelul de trei la suta din PIB. In urma cu o saptamana, Fitch Ratings a redus perspectiva pentru calificativele acordate tarii de la "stabil" la "negativ". Fitch a adaugat ca deficitul bugetar este posibil sa depaseasca nivelul de patru la suta din PIB in acest an si, daca nu vor fi aplicate masuri fiscale extraordinare, pana la mijlocul lui 2006, ar putea sa se apropie de cinci la suta din PIB anul viitor. Roma estimeaza o crestere economica zero si un deficit bugetar de 4,3 la suta din PIB in acest an. Economia Italiei a intrat in recesiune in trimestrul unu, Comisia Europeana declarand luna trecuta ca deficitul bugetar al Italiei a fost de 3,2 la suta din PIB in anii 2003 si 2004.

Juncker a apreciat ca si Franta are de facut eforturi mari pentru a depasi pragul de trei la suta.

Comisia a facut recomandari de reforme structurale si Portugaliei, al carei deficit bugetar anuntat de guvernul portughez se situeaza la 6,2 la suta din PIB. Este posibil sa nu accepte termenul de 2008 fixat de Lisabona pentru a aduce deficitele in limitele Pactului. Guvernul portughez a anuntat deja masuri de austeritate pentru reducerea progresiva a deficitelor, in primul rand cresterea TVA.

Purtatorul de cuvant al UE la acest summit, Amelia Torres, a avertizat ca in cazul in care pretul barilului de petrol nu coboara sub 60 de dolari, valorile estimarilor de crestere economica ale zonei euro pentru trimestrul trei vor scadea cu 0,2 – 0,3 procente, facand ca pentru intregul an estimarile sa se reduca cu 1,4 procente. Almunia a vorbit de o scadere a estimarilor de crestere a PIB -ului mediu al zonei euro cu 1,6 procente, in acest an, drept consecinta a valorii ridicate a monedei euro si a pretului ridicat al petrolului. Totusi, si scaderea euro comparativ cu dolarul va duce la ridicarea costurilor importurilor petroliere, fapt care ar conduce la marirea ratei inflatiei.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *