Stiri si noutati

Comisia Europeana autorizeaza achizitionarea Vatech de catre Siemens, cu anumite conditii

Comisia Europeana a autorizat miercuri, cu anumite conditii, achizitionarea de catre grupul tehnologic german Siemens a rivalului sau austriac VA Tech, considerand, in urma unei ample investigatii, ca operatiunea nu ridica probleme semnificative din punctul de vedere al concurentei, informeaza agentia EFE.

 Pentru a obtine autorizatia, Siemens s-a angajat sa cedeze sectorul hidro al companiei austriece si sa garanteze independenta SMS Demag, societatea germana de constructii de instalatii metalice, se arata intr-un comunicat al CE.

Acest compromis al Siemens va permite evitarea unor probleme in ceea ce priveste concurenta, se adauga in comunicat.

Siemens si VA Tech opereaza in intreaga lume, in o serie de domenii de activitate similare si produsele lor sunt utilizate in sectoare precum centralele electrice, retele de distributie a energiei electrice, trenuri, siderurgie si constructii mari.

Pentru o serie dintre aceste produse, cele doua companii figureaza in topul producatorilor de pe piata si, de aceea, Executivul comunitar a decis inceperea unei investigatii atente.

CE se temea ca aceasta operatiune ar putea deteriora in mod grav climatul concurential de pe piata tehnologica europeana din cauza relationarii, pe orizontala, a activitatilor celor doua companii.

De asemenea, se temea de controlul, pe verticala, pe care compania rezultata din aceasta fuziune l-ar putea exercita pe piete precum cele de echipamente pentru energie hidroelectrica, transmisie si distributie de electricitate, transport feroviar, constructii de produse metalurgice si tehnologii pentru infrastructuri si constructii.

Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, a explicat ca CE sprijina aparitia unor companii puternice si competitive pentru a fi mentinuta concurenta efectiva pe piata.

In acest caz voiam sa ma asigur ca societatile de distributie a energiei nu vor transfera asupra clientilor cresterile de preturi pe care ar trebui sa le suporte in urma cumpararii instalatiilor necesare”, a explicat oficialul european.

VA Tech, cu sediul la Linz, are un numar de 17.000 salariati si o cifra de afaceri anuala de 4,3 miliarde euro, fiind primul grup industrial austriac. Activitatile sale principale sunt legate de productia, transportul si distributia de energie, metalurgie si constructia de centrale electrice si infrastructura, sector in care este lider european.

Siemens activeaza in sectoare precum cel energetic, transporturi, tehnologia informatiei si comunicatii, sau al echipamentelor medicale.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *