Stiri si noutati

Emiratele Arabe Unite majoreaza pretul la carburanti cu 30 la suta

 Emiratele Arabe Unite, unul din principalii producatori mondiali de petrol, a decis marti sa majoreze pretul la carburanti (benzina si motorina) cu 30 la suta incepand de joi, 1 septembrie 2005, din cauza exploziei pretului titeiului pe pietele internationale, informeaza AFP.

Membra a Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu o productie de 2,5 milioane barili de petrol pe zi, Emiratele Arabe Unite au devenit astfel prima tara din Golful Persic care majoreaza pretul la carburanti. Aceasta decizie este justificata "de pierderile financiare pe care societatile de distributie le-au inregistrat pe parcursul acestui an, pierderi care au ajuns la un nivel care nu mai poate fi suportat, avand in vedere evolutia pretului barilului de petrol pe pietele internationale", se arata intr-un comunicat comun al societatilor de distributie.

Ca urmare a acestei decizii, incepand de joi, pretul unui galon (un galon=3,785 litri) de benzina cu cifra octanica 95 va creste in EAU cu 1,50 dirhami (0,408 dolari), de la 4,75 la 6,25 dirhami (1,71 dolari), iar pretul unui galon de benzina cu cifra octanica 98 va creste de la 5,25 la 6,75 dirhami (1,83 dolari). Similar, pretul unui galon de motorina va fi majorat cu 1,40 dirhami de la 6,30 la 7,70 dirhami (2,09 dolari).

Luni seara, barilul de petrol "light sweet crude" a atins la New York valoarea record de 70,80 dolari, iar la Londra barilul de petrol Brent a atins si el valoarea record de 67,13 dolari.

In luna octombrie 2004, primele doua societati de distributie de carburanti din EAU, firmele Eppco si Enoc, au decis sa opreasca, temporar, distributia de benzina din cauza cresterii bruste a pretului petrolului. La acea data, aceste doua societati, care controleaza impreuna 51 la suta din piata distributiei de carburanti din EAU, anuntau ca inregistreaza zilnic pierderi de 1,4 milioane dirhami (380.000 dolari). Insa, celalte doua societati de distributie din EAU, Emarat si Adnoc, au exclus atunci o eventuala inchidere a benzinariilor lor.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *