Stiri si noutati

Gazoductul Baku-Tiflis-Erzurum va fi inaugurat pe 30 septembrie 2006

Furnizarea de gaze naturale din Adjerbadjan in Georgia si Turcia va incepe pe 30 septembrie 2006, a anuntat vineri Mike Skitmore, presedintele proiectului international "Shah-Deniz", pentru constructia gazoductului, informeaza agentia EFE.

Atunci va fi inaugurat gazoductul Bahu-Tiflis-Erzurum, prin care vor fi transportate gazele naturale de la zacamantul Shah-Deniz, situat la 100 kilometri sud-vest de capitala azerbaidjana, Baku, a precizat Skitmore, citat de agentia Prime-Tass.

Potrivit proiectului ”Shah-Deniz", la care participa sapte tari, volumul anual de gaze pompat in acest gazodutva fi, intr-o prima etapa, de 8,6 miliarde metri cubi, cantitate ce se va imparti intre Azerbaidjan (1,500 miliarde mc), Georgia (800 milioane mc) si Turcia (6,3 miliarde).

Cu timpul, capacitatea totala a gazoductului va ajunge la 20 miliarde mc pe an, costul constructiei fiind de 1,1 miliarde dolari, a precizat Skitmore.

Gazoductul, cu o lungime de 970 kilometri si care va avea punctul final in orasul Erzurum, nordestul Turciei, va fi construit paralel cu oleoductul strategic Baku-Tiflis-Ceyhan (BTC), la o distanta de 28 metri.

Prima portiune a oleoductului BTC (cea din Azerbaidjan), cel mai mare proiect energetic global impulsionjat de Occident pentru a avea acces la rezeervele de petrol din marea aspica, a fost inaugurata pe 25 mai.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *