Stiri si noutati

In Estonia si Polonia sunt cele mai ieftine masini din Europa

Cel mai recent raport al Comisiei Europene asupra preturilor masinilor in UE arata ca masinile sunt mai ieftine in noile state membre, Estonia si Polonia fiind pietele cu cele mai joase preturi, in timp ce Germania si Austria sunt cele mai scumpe piete pentru masini din Uniunea Europeana, se arata intr-un studiu publicat pe site-ul EurActiv.ro.
            Studiul Comisiei Europene, realizat cu privire la 2004, analizeaza 1909 modele de autoturisme, dupa pretul de referinta furnizat de 18 producatori europeni si opt japonezi. In zona euro, Grecia si Finlanda sunt cele mai ieftine piete, iar in afara zonei euro, Estonia si Polonia au inlocuit pietele ieftine din UE, cu preturi cu 2,5 la suta sub cele din Grecia. Germania si, intr-o oarecare masura, Austria, continua sa fie cele mai scumpe piete pentru modelele analizate in acest studiu. In Germania, 38 de modele din 91 analizate in raport sunt vandute consumatorilor la cele mai mari preturi din zona euro, iar 21 dintre acestea sunt cu 20 la suta mai scumpe decat pe cele mai ieftine piete din zona euro.
            Pentru anumite modele, diferentele de pret intre tara cea mai scumpa si cea mai ieftina sunt semnificative. Din cele 1909 de preturi citate in raport, 31 la suta dintre ele sunt cu 20 de procente mai mari decat cel mai ieftin model vandut in tarile UE-25. Cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza la modelul Opel Astra, una dintre cele mai bine vandute masini, aflate in top 10 al vanzarilor auto in Europa. Aceasta masina costa cu 50 la suta mai mult in Germania decat in Danemarca. Astfel, daca un german isi va cumpara acest model din Danemarca, acesta va economisi 3.700 de euro (fara a lua in considerare taxele).
            Trebuie spus insa ca pretul curent de vanzare poate sa fie diferit de cel recomandat ca pret de lista, intrucat dealerii sunt liberi sa practice preturi mai ridicate sau chiar mai joase, in functie de avantajele financiare pe care le pot oferi clientilor.
            Comparativ cu anul trecut nu s-au inregistrat evolutii spectaculoase, preturile fiind mai degraba stabile. Fata de sfarsitul anului 2003, la sfarsitul anului 2004 pretul autovehiculelor a crescut cu 0,5 la suta (cresterea fiind mai mare in zona euro, aproximativ 0,9 la suta ). Aceasta in conditiile in care inflatia a crescut cu 2,4 la suta atat in tarile din zona euro (UE-12), cat si in UE-25.
            Astfel, cele mai ieftine piete pentru masini in UE 25 se gasesc in Estonia si Polonia, iar in zona euro in Grecia si Finlanda. Cele mai scumpe piete sunt Germania si Austria

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *