Stiri si noutati

Operatiuni de import-export – pe baza unor certificate si a unor garantii bancare

Operatiunile de import-export pentru o serie de produse agricole se vor efectua pe baza unor certificate si a unor garantii bancare sau financiare, potrivit unor proiecte de lege aprobat miercuri de Guvern.

Conform proiectului privind instituirea sistemului de certificate de import si export pentru produsele agricole, importul sau exportul unora dintre produsele agricole se face doar in baza unui certificat, eliberat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala.

Exportul sau importul se poate face doar in tara sau in grupul de tari specificate in document, in cantitatile solicitate.

Proiectul de lege privind instituirea sistemului de garantii pentru importul si exportul produselor agricole, prevede ca aceste operatiuni se desfasoara in baza unei garantii, care poate fi depozit in numerar sau garantie bancara.

Garantia poate fi retinuta total sau partial, in cazul in care importul sau exportul nu a fost indeplinit conform certificatului.

Administrarea sistemului va fi gestionata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala.

Produsele agricole pentru care va fi necesara utilizarea certificatelor si pentru care se vor depune garantii vor fi stabilite pe baza unei hotarari de guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu avizul Ministerului Economiei si Comertului si al Ministerului Finantelor Publice.

Cele doua proiecte legislative vor fi trimise spre dezbatere Parlamentului.

Proiectele de lege vin sa armonizeze legislatia romaneasca cu cea europeana, conform angajamentelor asumat de Romania prin documentele de negociere pentru Capitolul "Agricultura".

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *