Stiri si noutati

Previziuni privind cresterea cererii de petrol in 2005

Cererea mondiala de petrol va creste cu 2,2 la suta in acest an, daca se indeplinesc previziunile Agentiei Internationale pentru Energie, care, desi a scazut estimarile pentru primul trimestru, le-a majorat pe cele pentru trimestrul al doilea, relateaza cotidianul spaniol Cinco dias.

Anuntul a fost facut cu cateva zile inainte ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa decida daca va majora sau nu cota oficiala de productie cu 500.000 barili pe zi, pana la 28 milioane barili.

Potrivit estimarilor Agentiei, pe parcursul acestui an, pietele mondiale vor inregistra o cerere de 84,3 milioane barili pe zi. In ceea ce priveste calculele legate de productie, AIE indica faptul ca 51 milioane barili provin din tarile care nu apartin OPEC, in timp ce oferta reala de petrol a OPEC (multi dintre membrii organizatiei produc peste cota oficiala) se ridica in prezent la 29,3 milioane barili.

In asteptarea deciziei OPEC, care va fi luata miercuri, pretul petrolului se mentine stabil, barilul Brent fiind cotat peste 52 de dolari, in timp ce titeiul nordamerican WTI depaseste nivelul de 54 dolari.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *