Stiri si noutati

Rusia: profituri nete mai mari cu 44 procente, pentru Lukoil, in trimestrul unu

Lukoil, cea mai mare companie petroliera din Rusia, a inregistrat in trimestrul unu al anului curent, profituri nete de 1,18 miliarde de dolari (970 milioane de euro), cu 44 la suta mai mari decat in urma cu un an, informeaza AP. 

 Presedintele Lukoil Vagit Alekperov a numit cifrele respective ca fiind "cele mai bune rezultate finaciare din istoria companiei". Nivelul profiturilor nete este insa sub estimarile analistilor, estimari care s-au cifrat la 1,26 miliarde de dolari (1,04 miliarde de euro), cauza fiind taxele mari. Faptul ca pretul petrolului a crescut a avut drept consecinta cresterea profiturilor companiei rusesti, dar acest fapt a incurajat autoritatile de la Kremlin sa majoreze taxele. Compania rusa a platit accize si tarife de export de doua ori mai mari in primele trei luni ale anului curent, acestea ridicandu-se la 1,78 miliarde de dolari (1,46 miliarde de euro).

Pe de alta parte, volumul titeiului extras de Lukoil in anul 2004 a fost de 86,2 milioane tone. Volumul mediu zilnic al extractiei de titei a crescut in comparatie cu anul 2003 cu 7,1 la suta, extractia pe teritoriul Rusiei fiind de 82,7 milioane tone.

Anul trecut, extractia de gaze a grupului a fost de 6,47 miliarde metri cubi. Extractia medie zilnica a crescut in comparatie cu 2003 cu 14 la suta.

Exportul de titei din Rusia efectuat Lukoil in 2004 a crescut in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent cu 21,3 la suta, reprezentand 45,7 milioane tone (55,3 la suta din extractie).

Cantitatile de titei procesat in anul 2004 au crescut cu patru la suta (45,3 milioane tone, in comparatie cu 43,5 milioane tone in 2003, luand in calcul si procesarea la rafinariile straine).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *