Stiri si noutati

Vanzarile Praktiker au crescut datorita Romaniei

Vanzarile companiei germane de tip do-it-yourself Praktiker (foto) au crescut anul trecut cu 3,4%, la 3,03 miliarde de euro (3,7 miliarde de dolari), ca urmare a dezvoltarii activitatilor din strainatate, in special a celor din Europa de Est, transmite Reuters. Vanzarile totale realizate de companie in strainatate au crescut cu 12,3%, avansul fiind generat in special de extinderea activitatilor in Romania si Bulgaria. „Printr-o strategie agresiva a preturilor, am fost capabili sa ne consolidam pozitia pe piata din Germania“, a declarat Wolfgang Werner, director executiv al Praktiker, care a adaugat ca si in Europa de Est „au fost obtinute rezultate excelente“. Praktiker a informat ca vanzarile realizate in strainatate au avansat cu 3,9%, iar cele din Germania cu 0,7%. In ultimul trimestru al anului trecut, vanzarile Praktiker au atins 717 milioane euro. Compania Praktiker obtine circa un sfert din venituri din activitatile desfasurate in strainatate. Din numarul total de 340 de magazine Praktiker, 275 se afla in Germania si 65 in strainatate. Comparativ cu anul trecut, numarul de magazine Praktiker a crescut cu cinci. In Europa de Est au avut loc opt inaugurari – patru in Romania, trei in Bulgaria si una in Polonia, care au contrastat cu patru inchideri, o externalizare si o inaugurare in Germania. Prezenta in Romania din toamna anului 2002, Praktiker a deschis in 2005 magazine la Oradea, Constanta, Craiova si Arad, reteaua incluzand deja unitati in Bucuresti (doua), Ploiesti, Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca, Bacau. Praktiker isi propune sa deschida, in Romania, un numar de 15 magazine. La sfarsitul anului trecut, grupul german Metro a anuntat ca a vandut 53 de proprietati ale diviziei de tip „do-it-yourself“ Praktiker catre un fond de investitii imobiliare administrat de IXIS AEW Europe, pentru 480 milioane euro (565,8 milioane dolari). Cel mai mare grup de comert din Germania a anuntat intr-un comunicat ca va obtine in jur de 840 milioane euro din vanzarea proprietatilor, precum si din listarea la bursa a actiunilor Praktiker, care a avut loc in luna noiembrie. Tranzactia a inclus 35 de spatii ale Praktiker din Germania, inclusiv sediul central al diviziei, opt locatii din Grecia si 10 din Ungaria. Grupul german a listat Praktiker la bursa in luna noiembrie, in cadrul celei de-a treia mari oferte publice din Germania, obtinand 360 milioane euro, dupa deducerea costurilor, in vreme ce Praktiker a primit 116 milioane euro. (A.N.)

BRD si SNP urca piata la peste 66 miliarde euro

Tranzactiile de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au atins o valoare-record de 57,725 milioane euro (aproape 210 milioane lei noi) datorita tranzactiei de inchidere a ofertei publice de cumparare de actiuni Sicomed (SCD), lansate de compania ceha Zentiva, care a reprezentat 65% din valoarea totala. Preturile celor mai lichide zece actiuni au crescut, ieri, in piata regular cu acelasi procent ca si restul pietei, cei doi indici bursieri, BET si BET-C apreciindu-se cu acelasi procentaj, de 0,66%, la noi maxime istorice, comparativ cu sedinta de luni. In schimb actiunile celor cinci SIF, desi au deschis tranzactiile in crestere, au inregistrat in final o scadere spectaculosa prin viteza, reflectata din reducerea BET-FI cu 2,33%, intr-o singura zi, fiind anulata practic cresterea inregistrata luni, au declarat brokerii de la BVB. Capitalizarea BVB a depasit 66 miliarde lei noi, ceea ce reprezinta 18,163 miliarde euro.

„Debut in forta pe piata, urmat de aparitia unor vanzatori mai insemnati, in special pe SIF-uri, care au fost si singurii emitenti care au scazut pe indici, iar dintre blue-chips-uri – Petrom si bancile, BRD si TLV, se mentin pe crestere, atingand noi topuri pe volum la 16,5 lei noi/actiune, respectiv 1,46 lei noi/actiune“, a declarat Mihai Piscan, broker, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest. Potrivit acestuia, „pentru Sicomed, unde s-au subscris 23,928% din numarul total de actiuni al producatorului de medicamente, pe langa pachetele detinute de SIF 5 Oltenia,

SIF 4 Muntenia si SIF 3 Transilvania au fost destul de putine subscrieri, spre deosebire de tranzactiile din piata, derulate pe parcursul ofertei, ceea ce inseamna ca micii investitori au preferat mai degraba sa vanda in piata“, spun brokerii de la BVB. Pentru sectorul petrolier, actiunile SNP au atins, ieri, maximumul istoric asteptat, de 0,6 lei noi/titlu, brokerii estimand ca se mentin pe un trend ascendent. „In schimb, actiunile Rompetrol Rafinare – RRC nu au reusit sa iasa din zona de acumulare, fiind atins nivelul de 0,111 lei noi/titlu, pe fondul prezentei in piata a unor ordine de vanzare substantiale“, spune Mihai Piscan.

Ca element de noutate, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea pietei, are in lucru Regulamentele 1 si 2, care se refera la Emitenti si operatiuni cu valori mobiliare, respectiv Pietele reglementate si sistemele alternative de tranzactionare, reglementari care fac lumina asupra conditiilor de admitere a emitentilor la Cota Bursei – inclusiv in sistemul alternativ de tranzactionare unde se vor lista in special societatile transferate de la Rasdaq care nu indeplinesc toate conditiile de admitere la categoriile principale ale BVB -, dar si definirea actiunii concertate, definirea informatiilor privilegiate, a prospectului simplificat de emisiune, precum si a persoanelor initiate care actioneaza in bursa pe cont propriu. „Regulamentul 1 legat de emitenti este asteptat de noi pentru ca inlocuieste Regulamentul 13, aducand mai multe elemente noi, inclusiv garantarea unei emsi-uni si eliminarea obligativitatii de a realiza un prospect in cazul in care oferta se adreseaza doar actionarilor unei societati la un moment de referinta“, ne spun brokerii.

„Blue-chips-urile SNP si BRD au urcat sustinut in sedinta de marti, contribuind, prin ponderea mare din tranzactii, la aprecierea indicelui BET cu 0,66%, spre deosebire de SIF-uri, care

si-au anulat, practic, cresterea de luni“, spun brokerii, care considera ca „sunt aceiasi investitori care cumpara actiuni si la BRD, si la SNP“, emitenti ce se inscriu zilnic in preferintele investitorilor persoane fizice inca de la inceputul anului 2006.

„Pentru miercuri ne asteptam la evolutii destul de volatile ale pietei, in special pentru actiunile SIF-uri“, a mai spus Mihai Piscan.

Cristina Ciobanu

Sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *