Una dintre cele mai importante realizari ale Agentiei Sapard in 2005 a fost absorbtia completa a fondurilor alocate pentru anul 2001 – in valoare de 208,38 milioane de euro – care aveau termen scadent la finalul acestui an, a declarat, pentru ROMPRES, directorul general al Agentiei Sapard, Samoila Szabo.
Acesta a mentionat si finalizarea, in perioada urmatoare, a procedurilor de acreditare pentru patru noi masuri de finantare din programul Sapard, in acest sens putand fi depuse proiecte din primul trimestru al anului 2006.
Principalele imbunatatiri aduse acestui sector in 2005 au fost simplificarea procedurilor de acordare a sprijinului financiar Sapard, dar si includerea unor facilitati excelente pentru fermierii romani. "Fermierii care au pana in 40 de ani vor beneficia de fonduri nerambursabile Sapard de maxim 65 la suta din valoarea unui proiect pentru investitii in exploatatii agricole, in functie de zona in care va fi realizat proiectul", a explicat Szabo.
Astfel, prin masura 3.1 (Investitii in exploatatiile agricole) a Programului Sapard, tinerii fermieri beneficiaza de maximul de cofinantare daca realizeaza investitia in zona montana, stabilita in baza Ordinului Comun nr. 328/321/2004 al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si al Ministerului Administratiei si Internelor. Pentru investitii in alte zone decat cea montana, cofinantarea Sapard este de 55 la suta din valoarea investitiei realizate de tinerii fermieri.
Odata cu introducerea sprijinului pentru tinerii fermieri, Agentia Sapard sustine relansarea economiei in zonele montane si prin modificarea plafonului maxim de cofinantare Sapard de la 50 la suta la 60 la suta pentru toti cei care vor realiza investitii prin Programul Sapard in zona montana, indiferent de varsta.
Potrivit directorului general al Agentei Sapard, cele mai importante modificari procedurale realizate in 2005 se refera la completarea cererii de finantare si manual (scris de mana, lizibil si cu litere mari), nu doar in format electronic, pe suport electronic, ca pana in prezent. Totodata, s-a simplificat modul de completare a bugetului indicativ prin eliminarea incadrarilor pe linii bugetare in cadrul aceluiasi capitol de cheltuieli, simplificand in acelasi timp si procedura de decontare a platilor.
Pentru a permite demararea proiectului cat mai repede, solicitantul va depune impreuna cu cererea de finantare si dosarele de achizitii (ofertele de utilaje, masini si echipamente agricole, precum si contractele aferente) urmand ca achizitia efectiva si plata sa fie efectuata in cel mai scurt timp.
La capitolul nerealizari, Samoila Szabo s-a aratat inca nemultumit de numarul de proiecte depuse si contractate.
"Desi am realizat, in procente, cel mai mare salt in ceea ce priveste numarul de proiecte depuse si contractate, acest lucru nu s-a dovedit a fi inca suficient pentru a asigura o absorbtie mult mai mare. In acelasi timp, toate calamitatile care s-au abatut asupra tarii nu au facut altceva decat sa incetineasca implementarea proiectelor", considera directorul general al Agentiei Sapard.
Potrivit datelor furnizate de Agentia Sapard, pana in prezent masurile private au reusit sa suscite un interes foarte mare, numarul proiectelor din portofoliu fiind de peste 1.900 de proiecte.
Astfel, masura 1.1 privind industria agroalimentara a atras un numar de 229 proiecte cu valoarea de 143,31 milioane de euro. De masura 3.1(exploatatii agricole) beneficiaza 593 de investitii, valoarea totala a proiectelor fiind de 56,57 milioane de euro, iar masura 3.4 (diversificarea activitatilor economice) a oferit finantare la 471 proiecte in valoare de 27,25 milioane de euro.
Pentru masurile 3.1 si 3.4 au fost efectuate plati in valoare de 31,99 milioane de euro, iar pentru 1.1 peste 143 milioane de euro.
"Agentia Sapard a continuat si in acest an platile pentru proiectele contractate la Masura 2.1 (infrastructura rurala), ajungandu-se la suma de 335 milioane de euro platita consiliilor locale", a precizat Samoila Szabo.
In ceea ce priveste obiectivele propuse pentru 2006 de Agentia Sapard, primul pe lista este este absorbtia integrala a celor 640 de milioane de euro alocate pentru anul viitor. "Nu in ultimul rand, 2006 marcheaza trecerea la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, obiectiv deosebit de important", a explicat directorul general al Agentiei Sapard.
Incepand cu 2007, Agentia Sapard se va transforma in Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, organism care va derula fonduri consistente din care vor fi finantate proiecte in mare masura asemanatoare cu cele prin Programul Sapard.
Posted by
April 4, 2020
Agentia Sapard a reusit in 2005 absorbtia completa a fondurilor alocate pentru anul 2001
Recent Posts
Ministerul Agriculturii vrea sa ne convinga sa mancam mai multi biscuiti, paine si paste fainoase
Posted by adminFondurile de investitii au un ritm de crestere lent, influentate de evolutia pietei de capital si a instrumentelor monetare
Posted by adminRecent Posts
Have something to add? Share it in the comments.