Stiri si noutati

FMI este ingrijorat de lipsa de investitii in capacitati de rafinare petroliera

?arile membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) si marile companii petroliere investesc prea putin in noi facilitati de productie si rafinare pentru a spera la o scadere a pretului combustibililor in urmatorii ani, se arata intr-un raport al Fondul Monetar International, informeaza AFP preluand un articol aparut in editia de luni a cotidianului economic "Financial Times".

In acest raport bi-anual cu privire la situatia economiei mondiale, ce urmeaza sa fie prezentat in mod oficial miercuri la Washington, FMI-ul revizuieste in crestere estimarile sale privind pretul mediul al unui baril de petrol la sfarsitul acestui an si in anul viitor, de la 45 dolari anterior la 55 dolari, dezvaluie "Financial Times". FMI este de parere ca "pe baza actualelor proiecte de investitii, este putin probabil sa existe o crestere a capacitatii de productie suficienta pentru a depasi cresterea viitoare a consumului si a crea astfel capacitati de rezerva".

Fondul este de parere ca posibilitatile de care dispune OPEC pentru a face sa scada pretul la petrol sunt limitate, deoarece cartelul nu dispune de rezerve suficiente pentru a-si majora productie intr-o maniera semnificativa mai ales data fiind evolutia cererii, in special din partea SUA si a Chinei. In plus FMI-ul critica si marile companii petroliere pe care le considera prea conservatoare vis a vis de riscurile pe care si le asuma atunci cand este vorba de noi investitii.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *